Comunicate

INFORMARE – OMAI 42/2015 va fi modificat

INFORMARE – OMAI 42/2015 va fi modificat

Numeroși membri de sindicat, dar și factori responsabili de respectarea unui drept al polițistului – cel la decontarea cheltuielilor de transport, ne-au sesizat despre dificultatea aplicării unor articole din recentul OMAI 42/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situaţii în care cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil se deplasează la şi de la locul de muncă, aprobate prin OMAI nr. 51/2014. În speță, printre altele, este vorba despre pct. 11, care modifică art. 6 alin. 3 și care prevede că decontarea se face în funcție de consumul mediu de carburant prevăzut de constructorul autovehiculului și de sistemul de alimentare al acestuia.

Problemele generate sunt legate de faptul că nu există un consum mediu așa, la modul general, întrucât vorbim de consum vara, consum iarna, drumuri de tot felul, de la naționale la drumuri de munte ori în Delta Dunării (a se vedea amplasarea unor sedii ale Poliției de Frontieră sau posturi de poliție izolate), cu AC sau fără... dar așa este când nu te gândești la concret, la polițistul din stradă, ci analizezi rapid, din biroul de fildeș.

Problemele au fost aduse de către SNPPC la cunoștința secretarului de stat în MAI, chestor șef de poliție Florea Oprea, iar vineri, 30.05.2015 și marți, 02.06.2015 lideri de sindicat, consilieri ai MAI precum și șefi de direcții și servicii de specialitate din MAI (juridic, financiar) au identificat și negociat soluții de remediere.

Astfel, s-a convenit că se va revoca art. 6 alin. 3 din OMAI 42/2015, rămânând aplicabile prevederile din OMAI nr. 51/2014, în sensul că vor fi decontați 7,5 litri la 100 km, inclusiv pentru luna mai 2015.

SNPPC cere, încă odată, o salarizare corectă pentru personalul contractual

A fost, de asemenea, discutată problema salariului minim brut pe țară, care afectează personalul contractual din MAI, stabilindu-se ca în perioada imediat următoare să aibă loc o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Muncii, cu doamna ministru Rovana Plumb. SNPPC apreciază că modul în care se calculează la acest moment salarizarea acestei categorii de personal în MAI este greșită și în defavoarea personalului.

Discuțiile pe Legea pensiilor speciale pentru militari continuă

Astăzi, 03.06.2015, la sediul SRI, va avea loc o nouă rundă de dezbateri pe articolele cele mai fierbinți din proiectul Legii pensiilor militare de stat, la care va participa și SNPPC.

Vă vom informa despre finalitatea demersurilor noastre, întrucât susținem propunerea ca pensia să se raporteze la venitul brut realizat, nu la salariul funcției de bază.

Parteneri SNPPC: