Comunicate

Împreună împotriva corupției!

Împreună împotriva corupției!

SNPPC este partener într-un proiect european dezvoltat împreună cu sindicate ale polițiștilor din Spania și Polonia, intitulat “Together against corruption” (Împreună împotriva corupției).

Acesta a debutat la Madrid, în perioada 16-18 martie a.c., fiind urmat de întâlniri în Polonia (Wroslav, 14-16 aprilie) și Spania (Malaga, 26-30 aprilie), la acestea participând și câte 10 polițiști români, membri de sindicat.

Au urmat trei sesiuni de instruire și dezbateri privind prevenirea corupției, schimb de idei și propuneri de îmbunătățire a funcționării structurilor polițienești, ce au avut loc în țara noastră, la București – pentru zona Muntenia (6-8 mai), Târgu Neamț - zona Moldova (27-29 mai) și Baia Mare – pentru Transilvania (3-5 iunie), la care au participat câte 30 de polițiști români; la aceste evenimente și-au adus aportul ofițeri specialiști din cadrul DGA / Servicii Teritoriale - structuri Prevenire.

SNPPC mulțumește pe această cale tuturor colaboratorilor din proiect, inclusiv participanților și speră că o parte dintre concluziile activității vor ajunge în atenția factorilor decidenți din M.A.I., pentru a-și găsi rezolvarea. De asemenea, mulțumim conducerilor I.G.P.R., I.G.P.F., I.P.J.-urilor și I.T.P.F.-urilor care au susținut activitatea prin participarea unor lucrători specialiști sau polițiști lideri de sindicat.

Menționăm faptul că activitatea s-a desfășurat pe fondul împlinirii, de către DGA, a 10 ani de activitate.

Între concluziile care s-au desprins în urma prezentărilor și dezbaterilor pe tema factorilor care influențează corupția se numără:

1. Salarizarea polițistului, în special a agenților și ofițerilor inferiori, cu funcții de execuție; s-a propus susținerea unui spor anticorupție, de 5-25%, pentru polițiști, dar și a unui spor pentru zona/mediul rural, precum și recompensarea cu 1% din valoarea bunurilor confiscate a polițiștilor care și-au adus aport la cazul respectiv;

2. Condițiile de muncă, care în majoritatea cazurilor și în special la structurile Poliției Române sunt departe de cuvântul ”DECENT”;

3. Instabilitatea locurilor de muncă (reorganizările din ultimii ani, de multe ori influențate politic și fără o analiză organizațională);

4. Cadrul legislativ intrainstituțional; reglementări interpretabile.

LEGISLAȚIA INTERNĂ SĂ FIE FĂCUTĂ ȘI DE PRACTICIENI,

NU NUMAI DE TEORETICIENI!

5. Resurse umane insuficiente și poziționate dezechilibrat în sistem (posturi suprasolicitate profesional dar și locuri călduțe);

6. Accedere în funcții de lider/conducere pe criterii politice sau relații, nu pe baza valorii și experienței / imposibilitatea practică a sindicatului de a influența pozitiv concursul/examenul (pentru corectitudine); de asemenea, s-a discutat despre șefi care sunt promovați in funcții pentru a servi diferitelor grupuri de interese.

Ca și concluzie în ce privește activitatea DGA, majoritatea participanților au afirmat că activitatea preventivă trebuie accentuată, eventual prin proceduri de consiliere și intervenție rapidă la cel mai mic semn de corupție.

S-au mai menționat necunoașterea sau cunoașterea insuficientă a drepturilor, a legislației incidente (legi, HG, OG, OUG, OMAI) de către mulți polițiști, întrucât aceasta este stufoasă, iar oamenii nu au acces la modificările intervenite sau la rețelele intrapol/intranet sau nu au timp pentru a studia legislația.

De asemenea, reprezentanții DGA au solicitat să se găsească soluții pentru recompensarea polițiștilor care denunță faptele de corupție.

Parteneri SNPPC: