Comunicate

,,Ce face sindicatul pentru mine?” Răspuns: SNPPC – poliță de asigurare juridică!

,,Ce face sindicatul pentru mine?”  Răspuns: SNPPC – poliță de asigurare juridică!

 

În continuarea comunicării privind activitatea SNPPC, de reprezentare a drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, revenim cu alte exemple privind apărarea în diferite cauze civile:

Soluție definitivă, la Curtea de Apel – polițist repus în funcție

Zilele trecute, Departamentul nostru juridic a obținut o soluție definitivă la Curtea de Apel Bacău - instanța competentă teritorial -, prin care instituțiile pârâte (DRPCIV și Instituția Prefectului București) sunt obligate să numească un membru SNPPC în funcția pe care o dobândise prin promovarea unui concurs.

În concret: membrul nostru (apărat de unul dintre avocații colaboratori ai SNPPC ( av.vlad.muresan@gmail.com )  a participat la un concurs organizat de către DRPCIV, instituție aflată în coordonarea Prefectului, pentru funcția de (...). Cu toate că acesta a promovat concursul, instituția organizatoare l-a anulat, pe motivul că o grilă din baremul de corectare era formulată eronat.

Prima instanță a considerat că anularea concursului pe acest motiv este una disproporționată, iar Curtea de Apel Bacău - după ce instituția organizatoare a atacat decizia - a menținut soluția primei instanțe, prin care pârâtele au fost obligate să îl numească pe membrul de sindicat în funcția pe care o dobândise prin concurs.

Plata compensației pentru chirie, câștigată, pe fond, la tribunal

Colegul nostru, membru SNPPC, este funcționar public cu statut special (polițist) în cadrul IPJ Alba. În anul 2013, a fost mutat, la cerere, de la Poliția orașului ...., la Poliția Municipiului Alba-Iulia, Biroul ..., cu sediul în același municipiu, unde avea și domiciliul. Ulterior, în anul 2019, a fost mutat, in interesul serviciului, la o altă structură din cadrul IPJ Alba, cu sediul tot în Alba-Iulia.  La data mutării, în interes de serviciu, la IPJ Alba, acesta nu deţinea o locuinţă proprietate personală în Alba-Iulia. Mai mult decât atât, la data 30.06.2022, conform Dispoziției nr. ...., reclamantul a fost mutat, în interesul serviciului, în cadrul altei structuri locale. La data de 16.11.2020, a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a locuinţei situată în Alba Iulia, Str. ... Obiectul contractului îl reprezinta vânzarea acestei locuinţe, plata imobilului fiind realizată cu o sumă de bani obținută prin contractarea unui credit, de la Banca ..., în rate lunare, conform graficului de rambursare atașat la dosar.

În reprezentarea cauzei, consilierul nostru juridic ( daniel.vilceleanu@yahoo.com ) a arătat, între altele, inclusiv faptul că a fost formulată o solicitare către instituția pârâtă, pentru plata compensației lunare pentru chirie, în scopul achitării ratei sau a unei fracțiuni din rata creditului contractat, însă răspunsul instituției, având numărul ........./12.07.2022, a fost unul negativ, fiind motivat astfel: „având în vedere situația expusă, apreciem că mutarea din altă localitate în localitatea Alba-Iulia face obiectul analizei, și nu mutarea pe altă funcție în aceeași localitate, astfel că nu este îndeplinită una dintre cerințele stabilite de prevederile legale în domeniu (prima mutare în localitate să fie în interesul serviciului), pentru ca agentul de poliție să poată beneficia de această compensație.”

Am continuat demersul juridic, iar Tribunalul Alba ne-a dat, ieri, 19 aprilie, câștig de cauză, urmând ca, funcție de conduita procedurală a unității angajatoare, să-i reprezentăm, în continuare, membrului nostru de sindicat, interesele în această speță.

NU UITAȚI: în baza calității procesuale pe care ne-o conferă legea, Departamentul nostru Juridic și Birourile teritoriale SNPPC se implică permanent în apărarea drepturilor individuale sau colective ale membrilor de sindicat, activi și rezerviști, inclusiv prin deplasări în teritoriu, acolo unde sunt solicitări, la instanțe civile și penale sau la comisii de cercetare disciplinară, administrativă etc., în sprijinul colegilor sau al membrilor lor de familie care au nevoie de consiliere și asistență juridică (exclusiv la solicitarea acestora, așa cum prevede legea).

 

DEPARTAMENTUL JURIDIC,

BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC

 

 

Parteneri SNPPC: