Comunicate

COALIȚIA PENTRU APĂRAREA STATULUI DE DREPT - COMUNICAT DE PRESĂ (sinteză): Autoritățile au refuzat să participe la prima dezbatere publică privind efectele negative ale măsurilor anti covid-19

COALIȚIA PENTRU APĂRAREA STATULUI DE DREPT - COMUNICAT DE PRESĂ (sinteză):    Autoritățile au refuzat să participe la prima dezbatere publică privind efectele negative ale măsurilor anti covid-19

COALIȚIA PENTRU APĂRAREA STATULUI DE DREPT

COMUNICAT DE PRESĂ - sinteză

Autoritățile au refuzat să participe la prima dezbatere publică privind efectele negative ale măsurilor anti covid-19

 

Reprezentanți ai zeci de organizații neguvernamentale si sindicale, medici, avocați, activiști civici, jurnaliști si cetățeni au participat, pe data de 2 august 2021, la cea mai largă dezbatere (peste 7 ore) din Romania, pe tema efectelor negative ale măsurilor anti covid-19, impuse de autorități, începând cu luna martie 2020.

În vederea facilitării dialogului cu autoritățile publice, inițiatorii au trimis invitații de participare la peste 9 instituții si autorități publice: Președinție, Guvern, CNSU și Grupul său de comunicare, președinții celor două Camere ale Parlamentului României, liderii grupurilor parlamentare, membrii Guvernului, Avocatul Poporului, reprezentanții societății civile în CSM, europarlamentari.  

NICIO AUTORITATE A PUTERII EXECUTIVE NU A PARTICIPAT LA DEZBATERE. Au fost prezenți doar parlamentari ai unui singur partid politic din opoziție, un europarlamentar și un reprezentant al societății civile în CSM.

Au participat peste 30 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, printre care: Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, Medici pentru Consimțământ Informat, Asociația Angel, Alianța Părinților, Neam Unit,  Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor si Libertăților, Asociația Pro Decizii informate, Alianța Pacienților Cronici din Romania, Asociația Eduarts, OCHR, Liga Studenților din Iași, Asociația pentru Apărarea libertăților Publice, Provita Ortodoxă etc.

Prezenți la dezbatere au fost, de asemenea, si reprezentanți ai unor sindicate, cum ar fi: Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual (cea mai mare organizație sindicală din România-n.n.), Federația Solidaritatea Sanitară, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sindicatul Independent Ericsson România, Sindicatului Promedica, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN.

Dezbaterea s-a transmis live pe mai multe pagini de internet sau de către televiziuni, iar l-a final s-a hotărât elaborarea unei Rezoluții a cetățenilor, care sa fie transmisa forurilor naționale și internaționale, in care sa se expună constatările privind nerespectarea de către autoritățile publice a prevederilor Constituției și legislației, precum și impactul măsurilor anti covid-19 asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale în România.  S-a constatat că măsurile impuse începând cu martie 2020 și comportamentul autorităților publice reprezintă grave derapaje de la democrație și de la statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor fiind afectate grav în această perioadă.

La dezbatere a participat și prof. dr. Gheza Molnar, fostul președinte al Societății Române de Epidemiologie, care a exprimat opinia dânsului referitoare la modalitatea de abordare a acestei pandemii, prin prisma vastei experiențe pe care o are în domeniu: „Vaccinarea a 70% din populația globului nu va fi realizată niciodată. În schimb, călărirea, ca să spun așa, neacademic, pe populație și impunerea cu diferite reglementări absolut neconstituționale, neetice și imorale, fără nicio discuție, pune problema unei dictaturi”, a spus prof. dr. Gheza Molnar.

Totodată, opinia dânsului, de specialist, a fost aceea că este necesară o vaccinare corectă, pe bază de indicație și recomandare medicală personalizată și cu acceptarea informată a persoanei supuse acestui act medical.

”Noi, în România, la ora actuală, am scos practic vaccinarea din sfera medicală, completamente. Nici măcar cele 15 minute sub observație nu se mai îndeplinesc, și vorbim aici de vaccinările cu caravanele, în autoturisme. Nu spun să nu vă vaccinați. Cine dorește, să o facă. Dar aș vaccina, dacă aș fi vaccinatorul dvs, așa încât să vă cunosc sub aspectul vieții, al patologiei dvs, al comportamentului dvs, al mobilității dvs sociale și să am posibilitatea să vă zic dacă trebuie să vă vaccinați, cu ARN mesager, sau cu vehiculantul adenoviral, sau cu vaccinul corpuscular inactivat, care se întinde pe mai multe paliere de răspuns imunologic antiviral”, a spus prof. dr. Gheza Molnar.

Acesta a criticat structura normativă și legislativă din perioada pandemiei, care a fost chiar și pentru avocați aproape imposibil de înțeles și de parcurs. ”De ce 1,5 metri, 2 metri, 4 metri, 75% din efective, 50% din efective, de ce am schimbat 1,5 la mie incidență, pe 14 zile, cu acea de 2 la mie? Totul este bazat pe niște decizii care nu au nimic cu medicină, deși în conștiența multora s-a împlântat conceptul acela de dictatură medicală. Vă rog să mă credeți, nu este dictatură medicală. Sub acest aspect, medicii ori că tac, pentru că au motive, ori că sunt <>-uri care aprobă niște anomalii, care încalcă, cu multă putere, atât drepturile omului, cât și etica și morala, atât medicală, cât și administrativă”, a mai precizat prof. dr. Gheza Molnar.

În cadrul dezbaterii, av. Elena Radu, președinte al Asociației Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, a arătat că, în toată această perioadă, dreptul de acces la instanță, al cetățenilor, pentru atacarea actelor administrative normative, a fost inexistent, acțiunile promovate nefiind soluționate în mod definitiv în perioada scurtă de aplicabilitate a respectivului act normativ. Mai mult, față de atitudinea pe care au adoptat-o judecătorii, care nu au soluționat definitiv acțiunile, în mod efectiv, în termenul de aplicabilitate al actelor normative atacate, echilibrul puterilor în stat este afectat, rolul constituțional al puterii judecătorești - de control judecătoresc al actelor administrative normative - fiind practic inexistent, îndepărtându-ne astfel de la democrație.

”Din dezbatere, a rezultat că societatea românească se confruntă cu o problemă reală. Este vorba de fapte, acțiuni și inacțiuni ale autorităților publice, care ne afectează pe fiecare dintre noi. Efectele negative apărute sunt generalizate, simțindu-le fiecare dintre noi. Unele efecte negative le simțim în mod direct, iar altele ne sunt mai puțin cunoscute, deoarece ne afectează indirect”, a spus av. Elena Radu.

„Invităm toți liderii organismelor neguvernamentale, sindicatelor sau organizațiilor sindicale, angajatorii ori organizațiile patronale, să semneze această Rezoluție, împreună cu noi. Rezoluția va fi ulterior transmisă către toate autoritățile publice din România, precum și către forurile internaționale. Cetățenii români nu pot fi ignorați la infinit de autoritățile publice!”, a concluzionat av. Elena Radu.

Av.  Elena Radu poate fi contactată la: tel: 0743.12.00.02; E-mail: asociatiaCASD@gmail.com

Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi vizionată accesând link-ul: www.facebook.com/AsociatiaCASD.

 

Parteneri SNPPC: