Comunicat 03.12.2020 - Ministrul Vela a aflat despre deficitul de polițiști din MAI
Ministrul Marcel Vela a aflat că deficitul de polițiști/polițiști de frontieră este de circa 21% față de cifrele prevăzute în ștatele de organizare, iar la nivelul unor structuri operative ale Poliției Române - conform datelor existente la nivelul IGPR, acesta se ridică la procentele de 30-50%.
Procentul de încadrare pentru funcțiile de ofițer este mult mai mic decât cel de agenți, întrucât în ultimii ani s-au pensionat foarte mulți colegi, dar Academia de Poliție nu a majorat niciodată numărul de polițiști școlarizați.
În aceste condiții, pe de o parte, calitatea misiunilor desfășurate de către structurile MAI, în slujba comunităților, a cetățenilor și a statului, este influențată negativ de lipsa de personal, iar pe de altă parte, problema în cauză are implicații asupra programului de lucru, care necesită efectuarea de sarcini și misiuni suprasolicitante pentru personalul prezent în activitate, ceea ce implică prestarea orelor suplimentare și, în consecință, recuperarea acestora sau plata, după caz, dar atrage și riscuri majore din punct de vedere al sănătății și securității în muncă.
În calitate de partener de dialog social și de reprezentanți ai drepturilor și intereselor profesionale ale funcționarilor publici cu statut special/polițiști din cadrul MAI, FSNPPC a propus lunar Ministerului Afacerilor Interne încadrarea tuturor funcțiilor vacante, pentru că oricum schemele de personal sunt subdimensionate.
Este de menționat lipsa totală de viziune de resurse umane a MAI, care în toamna anilor 2019 și 2020 nu a desfășurat examene de admitere în școlile de agenți de poliție iar începând cu ianuarie 2020 au fost școlarizați puțin peste 1.000 de elevi, în condițiile în care în anii 2019 și 2020(până în prezent) s-au pensionat peste 5.500 polițiști.
În concret FSNPPC a propus
• ocuparea a circa 2.000 de posturi vacante de ofițer, prin trecerea agenților în corpul ofițerilor de poliție (în urma promovării concursului prevăzut de lege);
• majorarea cifrei de școlarizare în instituțiile de formare inițială vocațională, la 3.000 de locuri/promoție, pentru o perioadă de 2-3 ani;
• angajarea, pe o perioadă limitată de 6 luni, în condițiile Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a polițiștilor în rezervă, care s-au pensionat în ultimii 5 ani (aprox. 20.000, conform evidențelor Casei Sectoriale de Pensii a MAI) sau au solicitat trecerea în rezervă din alte motive. Considerăm că ar fi un fapt benefic pentru instituție, deoarece aceștia cunosc procedurile de lucru și nu mai necesită o perioadă de acomodare sau de formare profesională, astfel că cele șase luni de muncă ar putea fi dedicate integral activității polițienești.
Dat fiind faptul că MAI a avut în intenție încadrarea directă în ultima lună a câteva sute de posturi de agenți de poliție, care nu s-a concretizat, asteptăm cu interes demararea procedurilor legale de desfasurare a concursurilor de TCO.
De precizat pentru cei ce nu fac parte din sistem că aceste concursuri nu vor micșora deficitul de personal care va rămâne la fel de ridicat, colegii care vor promova concursurile vor proveni tot din polițiștii deja angajați pe alte posturi.
Urmare declarațiilor privind demararea procedurilor aferente concursurilor pentru trecerea agenților/subofițerilor/ maiștrilor militari în corpul ofițerilor, SNPPC a întocmit un ghid legislativ orientativ, util celor interesați, până la publicarea tematicilor și a bibliografiilor pentru fiecare specialitate în parte, care poate fi descărcat accesând linkul atașat -
https://www.snppc.ro/tematica-tco-b69