Comunicate

Comunicat 09.07.2021 - Acuzații aberante la adresa polițiștilor de frontieră din cadrul PPF Cluj

Comunicat 09.07.2021 - Acuzații aberante la adresa polițiștilor de frontieră din cadrul PPF Cluj

În referire la comunicatul Asociaţiei  MozaiQ - organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTI -  prin care Poliţia de Frontieră Cluj Napoca este acuzată că discriminează persoanele transgender

Conform Statutului SNPPC organizația apără drepturile membrilor și acordă asistenţă juridică pentru cazurile în care sunt încălcate drepturile acestora. Așa că suntem MEREU alături de colegii noștri care sunt acuzați fără temei și a căror imagine este terfelită public.
Cu privire la acest caz, observând acuzațiile din media aduse colegilor noștri, membri de sindicat, am procedat la verificarea aspectelor semnalate, iar din discuțiile purtate a rezultat că la nivelul Poliției de Frontieră au fost efectuate verificări, inclusiv asupra imaginilor video din zona de competență a Poliţiei de Frontieră din Aeroportul Internaţional Cluj Napoca, din care s-a stabilit faptul că, în data de 15.06.2021, o persoană, cetăţean român de sex masculin, conform documentelor de călătorie, s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară, prin Punctul de Trecere al Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj, cu semnalmente de sex feminin (vestimentaţie şi machiaj).  
Poliţiştii de frontieră din cadrul Aeroportului Cluj Napoca au efectuat formalităţile doar la filtrul din prima linie, controlul de frontieră având o durată de aproximativ 2 minute şi 40 de secunde. 
Controlul de frontieră a presupus verificări specifice privind îndeplinirea condiţiilor de formă şi fond ale documentului, identificarea persoanei după semnalmentele biometrice şi fotografia din documentul de călătorie prezentat la control precum şi verificarea biletului de călătorie, pentru e elimina orice suspiciune privind identitatea persoanei. 

Potrivit regulilor instituite de dispoziţiile Regulamentului (EC) nr.399/2016 (Codul Frontierelor Schengen) cu privire la persoanele care-şi exercită dreptul comunitar al libertăţii de mişcare, la controlul de frontieră, cetăţenii statelor membre ale UE sunt supuşi unui control minim pentru stabilirea identităţii acestora pe baza prezentării documentelor de călătorie.
Astfel, controlul minim pentru stabilirea identităţii consistă într-un control de identitate efectuat prin compararea persoanei cu fotografia din documentul de trecere a frontierei, presupunând în acelaşi timp şi o verificare cu scopul  de a stabili dacă documentul pentru trecerea frontierei este valabil atât din punct de vedere al termenului până la care a fost eliberat, cât şi al prezenţei unor eventuale semne de fals sau falsificare, cu posibilitatea ca, atunci când este cazul, să fie folosite şi mijloace tehnice corespunzătoare.
În situația în care o persoana care se prezintă la controlul de frontieră nu corespunde cu fotografia din document, se fac verificări suplimentare pentru stabilirea identității, însă în acest caz nu s-a impus efectuarea unui control suplimentar în linia a II-a. 

Controlul de frontieră a fost efectuat cu respectarea procedurilor în vigoare, fără a se folosi limbaj abuziv sau orice alt comportament discriminatoriu ori ameninţător la adresa persoanei.
Persoana a îndeplinit condiţiile legale de ieşire din ţară prevăzute de legislaţia în domeniu, dreptul la libera circulaţie al persoanei respective nefiindu-i restricţionat şi i s-a permis continuarea călătoriei.

Parteneri SNPPC: