Comunicate

Comunicat 15.07.2021 - Cât de importantă este siguranța cetățeanului pentru Administrația Prezidențială ?

Comunicat 15.07.2021 -  Cât de importantă este siguranța cetățeanului pentru Administrația Prezidențială ?

FSNPPC/15.07.2021

 

Administrația Prezidențială nu are soluții pentru problemele grave care afectează Ordinea Publică; răspunsul primit, la sesizarea FSNPPC, sfidează interesele cetățenilor, comunităților și tuturor angajaților M.A.I.

La finalul lunii mai a.c., am înaintat o adresă oficială președintelui României -  https://www.snppc.ro/31-05-2021-revendic-rile-snppc-puse-oficial-pe-masa-csat-cerem-m-suri-care-s-conduc-la-reocuparea-str-zilor-de-c-tre-poli-i-ti-nu-de-clanuri-interlope-bd10630, în calitate de președinte al Consiliului Supream de Apărare a Țării, în care sesizam principalele probleme care afectează Ordinea Publică și Siguranța Cetățenilor, inclusiv a angajaților M.A.I. - domeniu de activitate gestionat de către acest minister - și ofeream unele soluții pertinente pentru surmontarea acestora, inclusiv prin introducerea acestei teme de maxim interes public pe agenda unei ședințe a CSAT. 

 

Stupoare totală!! Din răspunsul primit (a se vedea atașamentul pdf), semnat de către consilierul de stat Gabriel Cristian Pișcociu – responsabil cu Problemele Cetăţeneşti (și nu de către un responsabil din cadrul CSAT, organism căruia ne-am adresat), reiese că ,,cele semnalate au fost supuse unei atente analize”, analiză care a condus la concluzia că ,,în context, nu putem da un răspuns favorabil solicitării dvs.”. 

Formalismul exprimării, tip ,,copy-paste”, denotă, clar, o abordare superficială a sesizării FSNPPC, care se referea, între altele, la cele mai acute probleme de actualitate, care privesc siguranța cetățenilor și a statului: diminuarea deficitului major de personal din toate structurile MAI, în special din cele operative (care ajunge și la 50%, în mediul rural), ceea ce implică eficiență scăzută în misiunile derulate, dar și suprasolicitarea personalului în activitate; întărirea autorității polițistului/recredibilizarea imaginii Poliției Române; dezvoltarea logisticii și dotarea cu echipamente/mijloace tehnice de intervenție moderne, care să asigure eficiența misiunilor derulate în slujba cetățenilor și a statului, dar și protecția polițiștilor; renovarea sediilor de Poliție care nu corespund normelor de funcționare/sănătate și securitate în muncă și dotarea acestora cu utilitățile necesare -  apă potabilă, toalete, instalații termice etc.; adoptarea unui Memorandum, prin care să se garanteze predictibilitatea legislației salariale în domeniul familiei bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, precum și în cel al pensiilor militare de stat, pentru a stabiliza dinamica de personal și procesul de tutelare profesională.

 

După nenumărate sesizări, adresate, în ultimii ani, Guvernului, Parlamentului și MAI, care nu au condus la o rezolvare adecvată a problematicii ridicate de noi, am considerat că secretariatul CSAT - unde trebuia să ajungă adresa noastră - va fi informat, acum, despre  cele semnalate, însă constatăm că, la nivelul Administrației Prezidențiale, ,,cărțile sunt făcute” de către ,,Departamentul pentru soluționarea petițiilor”, care dirijează activitatea după criterii variabile, stabilind inclusiv prioritățile agendei CSAT (interesant!).

Răspunsul Administrației Prezidențiale ne trimite, între altele, la legea de organizare și funcționare a CSAT, concluzionând că acesta nu are ,,atribuții executive”. Stiam asta, dle consilier de stat! Haideți să fim serioși: ce am cerut noi și ce ne răspundeți dvs? Nu am cerut fonduri financiar/materiale, știm că nu e posibil din partea CSAT. Puneți un funcționar responsabil să citească adresa noastră și să vă facă o informare onestă, vizavi de cele semnalate, și nu un răspuns în doi peri, care să sfideze o problemă gravă din domeniul Ordinii și Siguranței Publice!! 

 

 Tot din răspuns aflăm că MAI ,,a demarat și finalizat procese care să asigure buna funcționare a instituției” (câtă platitudine în exprimare – n.n), că ,,a fost elaborat un Plan de prevenire și combatere a ultrajului împotriva polițiștilor” (când interlopii vor ridica toporul să lovească, polițistul va scoate Planul și va para lovitura – scuzată să ne fie ironia, știm ce gravă este o asemenea situație reală, prin care trec deseori colegii noștri), că există o ,,Concepție” pe linie logistică (există de zeci de ani Concepții, aplicarea lor este problema!), că Ministerul Muncii are un ,,Memorandum pe salarizare” (bla, bla), că ....adică, pe scurt: dragă FSNPPC (sau cetățene, că tot ne-a răspuns Compartimentul de profil), am citit, rămâne ca înainte! 

Se pare că mult-vehiculatul proiect al României educate (altfel, nu cum a fost – că nu era bine, se pare) a acaparat totalmente activitatea Administrației Prezidențiale, care consideră că alte probleme importante nu mai există în țară... 

Sperăm că educația în școli nu va fi denaturată de aberațiile vehiculate de unii politicieni iresponsabili, care habar nu au despre ceea ce înseamnă să fii părinte de copil (nu altceva!)! Si nici să nu se finalizeze în mod similar reformelor finalizate din M.A.I. Unde este numai lapte și miere... -Uraaaaa! - Uraaa! -Uraaa! Trăiască...

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Parteneri SNPPC: