COMUNICAT (2) din 21.09.2017 - FSNPPC a depus propuneri de modificare a Statutului poliţistului, la sediul MAI

COMUNICAT (2) din 21.09.2017 -
FSNPPC a depus propuneri de modificare a Statutului poliţistului, la sediul MAI

Astăzi, 21 septembrie 2017, am înaintat, în scris, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, propunerile FSNPPC referitoare la proiectul MAI, de modificare a Statutului poliţistului, dar şi a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În ultimele săptămâni, am primit, de la membrii noştri de sindicat, de la alţi angajaţi ai MAI, dar şi de la persoane din afara sistemului, peste 250 de propuneri pertinente pe marginea noului Statut, care au fost sintetizate / structurate într-un număr de 60 de amendamente, ce vizează drepturile noastre profesionale, economice şi sociale.

Principalele modificări se referă la:

- formarea profesională şi debutul în carieră;

- acordarea gradelor profesionale şi promovarea în funcţie;

- relaţiile/raporturile de serviciu;

- acordarea compensaţiei pentru chirie, la nivelul pieţei, în cuantum egal pentru toţi poliţiştii, sau, după caz, ajutorarea personalului care doreşte achiziţionarea unei locuinţe (crearea, în termen de 90 de zile de la apariţia legii, a unui cadru juridic şi financiar adecvat);

- asigurarea gratuită a asistenţei, medicamentelor şi serviciilor medicale;

- protecţia juridică a demnităţii, imaginii şi datelor personale ale poliţiştilor;

- protecţia din punct de vedere al integrităţii fizice, sănătăţii şi securităţii în muncă;

- asigurarea mijloacelor tehnice pentru intervenţie / desfăşurarea misiunilor;

- acordarea ajutoarelor financiare, la trecerea în rezervă, cu drept la pensie medicală sau de serviciu.

Tot în cursul zilei de astăzi, la ora 17,00, la sediul MAI, în prezenţa conducerii ministerului, va avea loc prima şedinţă de dialog social dedicată acestui subiect, unde vor fi prezenţi preşedintele FSNPPC, Dumitru Coarnă, vicepreşedintele FSNPPC Marius Ionescu şi vicepreşedintele SNPPC Mihai Zlat.

Reamintim faptul că, preocupările noastre constante, referitoare la drepturile profesionale, economice şi sociale ale poliţiştilor, s-au concretizat, pe parcusul acestui an, inclusiv în scrisori trimise preşedintelui României/CSAT, prim-ministrului, preşedinţilor camerelor / comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi ministrului Afacerilor Interne (ataşăm scrisoarea trimisă preşedintelui României).