Astăzi 20 martie 2023, între orele 14.00-14.45, la solicitarea organizației noastre prin adresa nr.34/28.02.2023 , la sediul M.A.I., a avut loc o întalnire de lucru între SNPPC și conducerea Ministerului Afacerilor Interne reprezentată de domnul ministru Lucian Nicolae Bode , Secretarul de stat Romeo Simionescu, Directorul General DGMRU, chestorul principal de poliție Valentin Minoiu și Directorul General al DGF, chestorul de poliție Răzvan Grecu
Scopul întălnirii a fost reprezentat de principalele revendicări sindicale care stau și la baza declanșării acțiunilor noastre de protest din această săptămână :
1. Aplicarea integrală a Legii 153/2017 privind salarizarea bugetarilor – conducerea ministerului a preluat propunerea noastră, inclusiv de înmulțire a coeficienților de ierarhizare prevăzuți în anexa 6 pentru polițiști și anexa 8 pentru personalul contractual cu noua valoare a salariului de bază minim brut garantat în plată de 3.000 de lei. Impactul financiar va fi prezentat de MAI și propus la prima rectificare bugetară. Din păcate aplicarea legii așa cum a fost votată în 2017 întârzie în mod nejustificat din punctul nostru de vedere, ceea ce ne determină să nu renunțăm la protestele care pot pune presiune pe factorii de decizie în a-i determina să aplice ce au votat și promulgat. O salarizare corectă și izvorâtă din aplicarea integrală a Legii 153/2017 ( salariu de funcție, sporuri, indemnizații) va asigura o predictibilitate în salarizare pentru polițiști și personalul contractual, aspect care va asigura inclusiv un flux firesc către ocuparea de către tineri a locurilor vacante din M.A.I.
2. Menținerea principiilor de bază în ceea ce privește Legea 223 a pensiilor militare – conducerea ministerului a ascultat solicitările noastre, dar ne-a reamintit consensul politic în ceea ce privește Legea 223/2015 și anume faptul că singura modificare legislativă acceptabilă acum dar și la întâlnirea programată miercuri, 22.03.2023 la Guvern va fi cea de extindere a bazei de calcul de la 6 la 12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate. Am adus la cunoștință că avem nevoie de predictibilitate în pensionare , ținând cont de interdicțiile și incompatibilitățile la care suntem obligați pe parcursul carierei noastre.
3. Statutul Polițistului și Ghidul Carierei. Conducerea ministerului a afirmat că își dorește un Statut al Polițistului și un Ghid al Carierei adaptate la realitățile anului 2023, moderne, dar proiectele întârzie să apară deși, la ședințele de la Senat din cursul verii anului 2022, chiar reprezentantul ministerului a afirmat că se lucrează la Statutul Polițistului și Ghidul Carierei, proiecte pe care s-a angajat să le prezinte Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Securitate Natională din Senat până la finalul anului 2022, lucru care, din păcate nu s-a întâmplat până în prezent. Suntem direct interesați și este nevoie de presiune pe M.A.I. în determinarea sa de a emite proiectul, urmat de dezbateri și negocieri, astfel încât Statutul Polițistului și Ghidul Carierei să asigure predictibilitate polițistului în carieră.
4. Norma de hrană. Norma de hrană este actualizată la 45 lei pentru polițiști , respectiv 34 lei pentru personalul contractual. A fost prezentat impactul financiar de către reprezentantul DGF (este nevoie de aproximativ 500 milioane lei) iar propunerea conducerii ministerului a fost de a identifica o primă modificare a OUG 168/2022 (ordonanța trenuleț) care plafonează această valoare și de a introduce un amendament în sensul actualizării valorii financiare a normei de hrană la nivelul precizat mai sus.
5. Norma de echipament va rămâne în plată până la 30.09.2023, dar avem indicii temeinice că sistarea nu se va produce nici în trimestrul IV al anului 2023.
6. Sporul de suprasolicitare neuropsihică. Conducerea ministerului a afirmat că schimbarea bazei de calcul a tuturor sporurilor va fi avută în vedere la următoarea rectificare bugetară ( vara anului 2023) , ceea ce înseamnă că în continuare intenția este ca baza de calcul să rămână salariul de funcție din decembrie 2018, aspect care ne nemulțumește profund.
7. Drepturi de transport deplasare în concediu pentru personalul contractual. Am supus atenției propunerea noastră de a extinde dreptul de transport în concediu de odihnă și pentru personalul contractual, lucru care a fost agreat de conducerea ministerului cu promisiunea de a introduce această propunere în proiectul de modificare a HG 1198 privind drepturile de transport, inițiat deja de M.Ap.N.. Este absolut necesar să rămânem vigilenți, astfel încât drepturile câștigate deja să nu fie afectate.
În plus față de solicitările noastre, domnul ministru a ținut să precizeze că ministerul are în atenție și folosirea proiectelor europene cu finanțare nerambursabilă ( PNRR, fonduri dedicate, mecanism norvegian, fonduri structurale).
AVÂND ÎN VEDERE CĂ RĂSPUNSURILE M.A.I. LA CELE MAI MULTE DIN REVENDICĂRILE NOASTRE SUNT DEOCAMDATĂ DOAR LA NIVEL DE PROMISIUNI, NU NE RĂMÂNE DECÂT SĂ CONTINUAM PROTESTELE CONFORM CALENDARULUI INIȚIAL!
ÎN SPERANȚA CĂ VOM DETERMINA GUVERNUL SĂ SE RĂZGÂNDEASCĂ, VĂ AȘTEPTĂM ÎN STRADĂ ÎN NUMĂR CÂT MAI MARE!