Comunicate

COMUNICAT din 02.03.2018 - Negocieri pe fondul problemelor, cu rezultate încă incerte

COMUNICAT din 02.03.2018 - Negocieri pe fondul problemelor, cu rezultate încă incerte

Dialog social intens, ieri, 01 martie 2018, la sediul MAI, privind temele principale anunţate în comunicatul nostru de acum două zile: salarizarea, logistica, Statutul poliţistului, modificarea unor acte normative specifice, sănătatea şi securitatea în muncă etc.

În calitate de federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,ordine şi siguranţă publică”, delegaţia FSNPPC a fost formată din 9 persoane: Dumitru Coarnă-preşedinte, Neculai Isache-secretar general, Claudiu Staicu-trezorier general, Marius Ionescu şi Mihai Zlat-vicepreşedinţi, Cătălin Lupea (IPJ PH), Florin Bălan (IPJ DB), Istrate Dumitru şi Giovani Petre (Capitală). MAI a fost reprezentat de: preşedintele Comisiei de dialog social - cms.şef Mihai Valeriu, subsecretar de stat, directori din cadrul Aparatului Central, din IGPR, IGPF şi alte Arme/structuri subordonate.

În ceea ce priveşte salarizarea, FSNPPC a susţinut, în concret:

- aşezarea personalului MAI în grila de salarizare din Legea-cadru nr. 153/2017, prin aplicarea principiilor din corpul legii şi a coeficienţilor din Anexa VI, cu ocazia rectificărilor bugetare din acest an; concret, acest lucru va conduce la eliminarea disfuncţiilor salariale actuale şi la majorarea salariului de funcţie;

- plata orelor suplimentare efectuate în cursul săptămânii, de luni până vineri (similar majorării pentru SDSL), conform art. 8 din OUG nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscale;

- respectarea programului de lucru al angajatilor MAI - 40 ore/săptămână – sau, în situaţia în care se impune întocmirea unor Grafice cu personalul planificat pentru efectuarea intervenţiei în caz de necesitate, să se platătească permanenţa de la domiciliu cu 100%, conform art. 20 din Constituţie, art. 111 din Codul Muncii şi art. 2 al Directivei Europene 2003/88, care stipulează că „timpul de gardă pe care un lucrător îl petrece la domiciliu, cu obligația de a răspunde la apelurile angajatorului său (...), ceea ce restrânge în mod semnificativ posibilitățile de a avea alte activități, trebuie să fie considerat <>”.

Referitor la orele suplimentare, am reuşit să-i ,,smulgem” şefului Comisiei de dialog social promisiunea că MAI va susţine, în Parlament, legiferarea plăţii orelor suplimentare, conform propunerilor FSNPPC, prin amendarea OUG nr. 90/2017, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor. Având în vedere timpul acordat acestei runde de discuţii, celalalte subiecte aflate pe ordinea de zi a comisiei au fost abordate în linii mari, urmând să fie aprofundate în următoarele şedinţe de dialog social.

Foarte important!

În ceea ce priveşte mitingul anunţat EXCLUSIV de către FSNPPC, pentru data de 24 martie 2018, în faţa sediului MAI (a se vedea în ataşament solicitarea trimisă Primăriei Capitalei încă din 21 februarie a.c.), facem câteva precizări:

- FSNPPC va monitoriza modul în care MAI va implementa revendicările salariale formulate de noi şi va identifica soluţii pentru remedierea celorlalte probleme grave, care privesc: logistica (echipamente de protecţie fizică individuală; înnoirea parcului auto şi asigurarea mentenanţei, inclusiv CASCO; modernizarea sediilor învechite; baze de pregatire fizică etc.); deficitul de personal; Statutul poliţistului; modificarea unor acte normative specifice; sănătatea/securitatea în muncă; chiriile, transportul ş.a.;

- mai mult, am primit solicitări din partea altor sindicate şi federaţii, care doresc să participe la protest, alături de noi, pentru a ne susţine împreună drepturile şi interesele, în raport cu Guvernul şi angajatorul – MAI, şi le-am comunicat acordul Federaţiei noastre în acest sens;

- FSNPPC nu va renunţa la miting dacă MAI nu-şi respectă angajamentele;

- pregătirile noastre pentru miting continuă în ritmul planificat, decizia finală urmând a fi luată prin consultări (cu liderii noştri de sindicat, cu membrii FSNPPC şi cu partenerii care doresc să susţină demersul enunţat), în funcţie de evoluţia dialogului social şi de rezultatele concrete obţinute în perioada imediat următoare, mai ales de aplicarea, în 2018, a Legii 153/2017 şi plata orelor suplimentare.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: