Comunicate

COMUNICAT din 26.03.2018 - Sindicatele din MAI au dovedit unitate, solidaritate şi dorință de dialog! MAI ... monolog.

Polițiștii sunt și trebuie să rămână în slujba cetăţenilor, nu în slujba politicienilor!

COMUNICAT din 26.03.2018 -   Sindicatele din MAI au dovedit unitate, solidaritate şi dorință de dialog!  MAI ... monolog.

În luna februarie a.c., pe fondul aplicării Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice în mod discriminatoriu - doar aleșilor și personalului din domeniul ”Sănătate” -, al faptului că la nivelul MAI nu se rezolvă probleme ridicate de noi cu privire la Statutul polițistului, protecția polițistului și cele de asigurare logistică am declanşat un conflict de muncă, în conformitate cu Legea dialogului social nr. 62/2011, solicitând, în scris, negocieri cu Guvernul şi M.A.I., pentru soluţionarea acestor probleme grave, care afectează interesele angajațilorministerului, în mod direct, dar şi climatul general de siguranţă civică.

Din păcate, factorii decidenţi nu au identificat decât soluţii parţiale şi nerezonabile pentru satisfacerea doleanţelor noastre sau, mai mult, M.A.I. a transmis către structuri un ”anteproiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului” care conține prevederi abuzive, nediscutate cu sindicatele, fapt pentru care am decis organizarea unei manifestări ample de protest.

Alte motivele concrete care ne-au determinat să centrifugăm mişcarea sindicală şi să solidarizăm cu alte organizaţii similare din MAI, Justiţie şi Sănătate, pentru a ieşi masiv în stradă, în Bucureşti, în ziua premergătoare aniversării a 196 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, pot fi sintetizate astfel: salarizarea raportată, încă, la acte normative din 2009; sediile dărăpănate şi mijloacele de intervenţie uzate fizic şi moral; deficitul de personal, care induce planificarea abuzivă în serviciul de permanenţă la domiciliu, dar şi modificările aduse Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Apreciem că sâmbătă, 24 martie 2018, a avut loc un important examen al mişcării sindicale actuale, care a dovedit forţa, coeziunea şi solidaritatea poliţiştilor şi a personalului contractual din Ministerul Afacerilor Interne (deşi au fost presiuni constante pentru stoparea protestului)!

Mitingul nostru din faţa sediului MAI, urmat de marşul a peste 10.000 de oameni către Piaţa Victoriei şi continuarea protestului în faţa Guvernului României - surdo-mut, din păcate, ca şi conducerea Ministerului Afacerilor Interne - am dorit să fie un semnal preliminar de alarmă,  generat de  nemulţumirea accentuată, provocată constant, în ultimii ani, pe mai multe planuri, şi exacerbată, în ultima vreme, prin excluderea noastră şi a familiei ocupaţionale din care facem parte din ,,Legea- cadru de salarizare unitară”, lege care a devenit o realitate pentru unii şi o utopie pentru alţii.

Mulțumim pe această cale tuturor colegilor și partenerilor care au participat la acțiunea de protest și transmitem încă o dată, public, faptul că aşteptăm să fim invitaţi, de către partenerii de dialog social, la negocieri concrete, în termen rezonabil, pentru a identifica împreună soluţii de rezolvare a revendicărilor noastre.

În caz contrar, vom fi nevoiţi să recurgem la toate formele legale de protest, inclusiv prin apelarea forurilor sindicale şi instituţionale ale Uniunii Europene, pentru a înlătura abuzurile şi discriminările la care suntem supuşi!

 

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: