Comunicate

COMUNICAT din 30.10.2017 - Dacă MAI impune munca suplimentară, să o plătească!

COMUNICAT din 30.10.2017 - Dacă MAI impune munca suplimentară, să o plătească!

Într-un comunicat oficial, postat ieri, 29 octombrie a.c., pe site-ul MAI, se recunoaşte disponibilitatea instituţiei de a angrena, prin ordin, efective suplimentare, cifrate la 15.000 de oameni (şi 2.000 mijloace tehnice), pentru gestionarea efectelor produse de fenomenele meteo specifice sezonului rece, apărute prematur (sau prognozate de către ANM) în mai multe zone ale ţării.

Cei 15.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi ar urma să acţioneze, la nevoie, în completarea efectivului MAI planificat deja în misiune (20.000 de oameni, cu 9.000 mijloace tehnice), pentru asigurarea măsurilor ce vor fi dispuse de către Centrele judeţene de conducere şi coordonare a intervenţiilor.

Apreciem că asemenea măsuri operaţionale sunt necesare, în primul rând pentru cetăţeni, şi salutăm preocuparea MAI pentru buna gestionare a unor situaţii meteo imprevizibile şi periculoase, dar în acelaşi timp solicităm adoptarea unei atitudini corecte faţă de poliţiştii şi personalul contractual din MAI, în sensul de a se asigura:

- plata orelor suplimentare prestate în zilele lucrătoare / SDSL;

- înscrierea efectivelor suplimentare în DZU, conform OUG nr. 9/2017 şi OMAI nr. 78/2017 privind continuitatea îndeplinirii atribuţiilor de la domiciliu, şi plata corespunzătoare a personalului nominalizat pentru a acţiona în caz de necesitate (spor de 40% pentru orele consemnate în DZU);

- asigurarea echipamentului de protecţie şi a condiţiilor de lucru, conform normelor de sănătate şi securitate în muncă;

- verificarea stării tehnice a celor 11.000 mijloace de intervenţie ce vor fi utilizate, pentru a nu periclita siguranţa şi integritatea fizică a angajaţilor MAI.

Solicităm liderilor teritoriali SNPPC şi membrilor noştri de sindicat să ne aducă la cunoştinţă situaţiile în care se încălcă reglementările sus-menţionate, astfel încât să putem acţiona legal şi eficient în sensul respectării drepturilor profesionale / salariale prevăzute de lege.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: