Comunicate

Comunicat European Police Union - EPU 19.03.2020

Comunicat European Police Union - EPU 19.03.2020

Scrisoare deschisă către toți șefii de stat din Europa și toate instituțiile europene                                Olanda, 18 martie 2020

 

Dragi șefi de stat din Europa,

 

Statele europene resimt impactul pandemiei de coronavirus. În momentul de față, este imposibil să ne dăm seama care vor fi consecințele acesteia sau cât de mult va dura.

 

Din câte se pare, fiecare stat are propria strategie de măsuri, de la reducerea contactelor sociale (așa-numita „distanțare socială”) până la închiderea totală a granițelor. Este evident că aceasta pandemie va avea un impact major asupra întregii societăți.

 

Realitatea e că societatea se așteaptă ca cei care activează într-o serie de profesii cruciale  să continue să-și desfășoare activitatea de zi cu zi ca de obicei sau chiar să muncească cu și mai multă dedicație. De fapt, acest lucru le-a fost cerut în mod explicit de șefii de stat din toată Europa.

 

Una dintre aceste meserii vitale este cea de polițist. Drept urmare, polițiștilor li se cere să-și facă datoria în mod eficient. Mai mult, au obligația legală de a face acest lucru.

 

Conducerea EPU este deosebit de preocupată de acest aspect. În fond, lucrătorii de poliție nu sunt imuni, ba chiar fac parte dintr-un grup cu risc mare de infectare și contagiune a coronavirusului în desfășurarea activității profesionale.

 

Informațiile obținute recent de EPU indică faptul că mai multe state europene se confruntă cu o lipsă acută de echipamente de protecție pentru lucrătorii de poliție. Asta în timp ce numărul de polițiști infectați cu coronavirus este și el în creștere.

Acest lucru este foarte îngrijorător și poate duce la instaurarea unei situații periculoase, cu consecințe profunde în societate.

 

Prin această cale, EPU face apel la toate instituțiile responsabile că toate țările în parte – și Europa ca întreg – trebuie să ia măsuri adecvate pentru a proteja cât mai bine toți polițiștii din Europa. Sfatul nostru este elaborarea unei strategii, implementarea acesteia într-un mod coordonat și înlesnirea punerii ei în practică – și, ulterior, impunerea ei – la nivel european.

Mai precis, în opinia noastră, Comisia Europeană ar trebui să joace un rol de frunte in acest sens.

EPU a susținut de ceva timp că ar trebui să se acorde mai multă atenție capacității efectivelor de poliție de a garanta siguranța în situații de criză, dar și echipamentelor adecvate, uniformelor și pregătirii specifice. De asemenea, am solicitat să se asigure respectarea drepturilor (sociale) constituționale stabilite prin Carta Socială Europeană.

 

Pandemia de coronavirus a demonstrat încă o data că ne confruntăm cu un deficit alarmant de personal și de echipamente de protecție în efectivele de poliție la nivel European, care a dus la instituirea unei situații în care garantarea siguranței e o misiune din ce în ce mai greu de îndeplinit.

Volumul de muncă al lucrătorilor de poliție a crescut deja până la un nivel nejustificabil în ultimii ani, din cauza situațiilor de urgență cu care se confruntă societatea, printre care se numără amenințările teroriste, afluxul de migranți, subminarea autorității, capacitatea de instituire a ordinii, volumul excesiv de sarcini, coronavirusul etc. Acestea necesită o reformare rapidă a sistemului de siguranță națională la nivel European.

 

EPU le solicită tuturor șefilor de state din Europa și tuturor instituțiilor europene să se gândească acum la perioada de după pandemia de coronavirus și la măsurile importante care trebuie implementate pentru a se asigura că efectivele Poliției europene vor putea să funcționeze la un nivel adecvat. Federația Europeană a Polițiștilor (EPU) e pregătită să contribuie semnificativ la acest process.

 

Cu sinceritate,

 

 

Gerrit van de Kamp

Președintele Federației Europene a Polițiștilor (EPU)

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor din Olanda (ACP)

Parteneri SNPPC: