Comunicate

DECIZIE FINALĂ A GUVERNULUI CU PRIVIRE LA SCĂDEREA COTEI TVA

DECIZIE FINALĂ A GUVERNULUI CU PRIVIRE LA SCĂDEREA COTEI TVA

După mai mult de o lună de zile de incertitudini, primul-ministru Victor Ponta a comunicat, în cadrul ședinței din data de 7 aprilie 2014, decizia guvernului cu privire la scăderea cotei de TVA. Acesta a ales varianta reducerii la 9% la toate alimentele, la băuturile nealcolice și inclusiv la serviciile de alimentație publică, în defavoarea celei de reducere generală la 20%:

“Victor Ponta: Începem ședința de Guvern. Vreau să rog și reprezentanții mass-media să rămână în sală la început, pentru că avem, cu adevărat, un anunț important pentru toți cetățenii - având în vedere că toți cetăţenii acestei ţări consumă produse alimentare - şi vreau ca în România, într-adevăr, în 2015, să nu fie principala problemă, în special a persoanelor cu venituri mici, posibilitatea de a avea asigurat accesul la alimente. Vroiam să fac o scurtă prezentare, cât se află în sală şi mass-media, legată de faptul că avem categoric ca obiectiv scăderea TVA, atât cota standard, cât şi la alimente. De altfel, aşa cum s-a prezentat de foarte multe ori, majoritatea ţărilor europene au o cotă scăzută de TVA pentru alimente - Bulgaria 9%, Slovacia 10%, Austria 10%, Italia 10%, noi rămăsesem cu 24%. Din punctul meu de vedere, şi după aceşti trei ani ca şef al guvernului, pot să vă spun încă o dată că măsura din 2010 de creştere a TVA de la 19% la 24% a fost, fără îndoială, una din cele mai mari greşeli pe care le-a făcut statul român. Ea a fost reflectată în încasări mai mici, nici vorbă de creştere cu cinci puncte, şi de distrugerea economică şi socială a României. Din acest motiv, în programul de guvernare cu care am candidat în 2012, reducerea TVA a fost unul din punctele esenţiale.

Creşterea TVA din 2010 – cea mai grea măsură economică pentru România şi pentru buzunarul cetăţenilor, alături de tăierea salariilor.”

Primul-ministru a prezentat si executia bugetară aferentă trimestrului I, comunicând faptul că veniturile colectate au fost de 53,4 miliarde lei iar cheltuielile înregistrate de numai 48 miliarde lei, rezultând un excedent de 5,4 miliarde lei, sumă ce ar acoperi previziunile impactului bugetar din reducerea TVA la alimente de la 1 iunie 2015:

Atragem în același timp atenția actualului guvern că polițiștii și personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne, precum și colegii noștri din întregul sistem de apărare și ordine publică, avem în continuare drepturi de natură salarială (contravaloarea financiară a normei de hrană), plafonate de guvernul Boc la nivelul celor în vigoare în luna iunie 2010.

De asemenea, nu putem să nu ne întrebăm sau măcar să ne punem problema că, dacă în prezent economia românească înregistrează un trend ascendent și nu mai vorbește nimeni de măsurile de criză pe care le-am suferit cu toții, în memoria noastră au rămas adânc întipărite suferințele nu foarte îndepărtate provocate de reducerea peste noapte cu 25% a veniturilor, dar mai ales cele ale colegilor noștri disponibilizați din rândurile structurilor de ordine și siguranță publică pentru prima dată din istorie și pentru care se fac acum eforturi timide în încercarea de a li se permite reîncadrarea.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: