Comunicate

Despre riscul meseriei de polițist și condițiile de muncă; polițiști mutilați, pe viață, de indivizi violenți, certați cu legea. Un caz foarte grav, care necesită implicarea IGPR și a MAI

Despre riscul meseriei de polițist și condițiile de muncă;  polițiști mutilați, pe viață, de indivizi violenți, certați cu legea.  Un caz foarte grav, care necesită implicarea IGPR și  a MAI

Despre riscul meseriei de polițist și condițiile de muncă;

polițiști mutilați, pe viață, de indivizi violenți, certați cu legea.

Un caz foarte grav, care necesită implicarea IGPR și  a MAI

 

(Precizare: cei doi polițiști, membrii noștri de sindicat, sunt reprezentați, în procesul penal, de către Departamentul juridic SNPPC – avocații Ioan Georgescu și Alexandru Ionescu).

În data de 9 august 2020, în jurul orei 19.30, în timp ce acționau pe raza Secţiei 1 Poliţie rurală Târgovişte, în serviciul de ordine publică, agenții de poliție Sticlaru Marius și Matei Adrian au primit dispoziție să se deplaseze în localitatea Văcărești/Dâmbovița, pentru aplanarea unei stări conflictuale între vecini. Din informațiile primite prin 112, de către dispecer, reieșea că un cetățean, aflat sub influența băuturilor alcoolice, provoacă scandal și proferează expresii jignitoare la adresa mai multor vecini.

Colegii noștri s-au deplasat spre locul indicat, cu autoturismele din dotare, însoțiți de un elev de la Școala Câmpina, aflat în stagiu, încercând, inițial, să medieze conflictul. La fața locului au constatat faptul că două femei și doi barbați se certau cu o altă familie, părând a fi un conflict spontan. Dintr-o căruță a coborât o femeie, cu un copil în braţe, care s-a deplasat spre familia ce a sunat la 112, proferând amenințări și înjurături și reproșându-i că a chemat Poliția.

Cei doi poliţişti au apreciat că situaţia putea degenera şi au solicitat telefonic întăriri. Agentul de poliție Matei Adrian s-a postat în faţa femeii cu minorul în braţe, care intenționa să dezvolte conflictul, blocându-i deplasarea şi solicitându-i să intre în domiciliul său, ca să nu-și expună copilul la pericole.

Unul dintre bărbați (IIR), aflat în căruță, în evidentă stare de ebrietate, care se manifesta cel mai violent, a sărit și s-a îndreptat agresiv spre familia pe care o înjura, dar și spre agentul Matei Adrian, cu intenția de a-l lovi. A fost oprit temporar de către celălalt polițist, însă a revenit la căruță, de unde a luat o furcă. Cel de-al doilea coleg l-a somat verbal și, pentru că intenționa în mod evident să utilizeze arma albă, agentul de poliție a folosit sprayul din dotare. Individul a fost nevoit să abandoneze furca, dar a reușit să ia din căruță o coasă, continuând atacul asupra polițiștilor. Deși a fost din nou somat să înceteze, pe fondul injuriilor și al amenințărilor verbale adresate colegilor noștri,  a apucat coasa și a început să se apropie spre polițiști cu coasa ridicată deasupra capului cu intenția vădită de a-i lovi și strigând că îi omoară.

La momentul somațiilor verbale ale polițiștilor, privind utilizarea armamentului din dotare, cei aflaţi pe stradă s-au îndepărtat de agresor, poziţionându-se în apropierea gardurilor. Colegii noștru au tras inițial 3 focuri de avertisment, în plan vertical, dar când au văzut că individul continuă atacul, au deschis focul înspre membrele inferioare, pentru a-l opri din acțiunea criminală.

Acesta a căzut, dar a continuat să adreseze injurii și amenințări de omor la adresa colegilor, fără a lăsa coasa din mâini, pe care o utiliza pentru a-i lovi pe polițiști. Unul dintre agenți a reușit să-l dezarmeze, dar  în tot acest timp, cei din familia lui IIR, aflaţi în curtea lor, aruncau cu pietre înspre poliţişti.

Pe acest fond, profitând de sprijinul familiei, IIR a încercat să evite încătușarea,  timp în care coasa a fost luata de fratele acestuia, IVB, care i-a atacat pe colegii noștri. Inițial a ridicat coasa pentru a-l lovi în cap pe agentul Sticlaru Marius, care a ridicat mâna deasupra capului și a tras cu mâna dreaptă un foc spre agresor. Agentul nu a putut evita complet atacul, fiind lovit, reușind doar să facă o fandare și să pareze cu antebrațul lovitura mortală, care viza zona capului. A fost tăiat grav, a căzut, sângera abundent, dar a reușit să se retragă din zonă, târându-se prin spaţiul dintre autospecială şi gardul imobilelor.

După ce l-a lovit cu coasa pe agentul Sticlaru Marius, agresorul s-a îndreptat spre celălalt agent de poliție ridicând coasa pentru a aplica o lovitură cu tăişul coasei asupra capului polițistului. Acesta a reușit să ferească zona capului, dar coasa a lovit antebrațul. IVB a mai ridicat odată coasa pentru a lovi capul polițistului Matei Adrian, care a apucat să ridice mâinile și să folosească inclusiv pistolul pentru a para lovitura. El observase că manşonul pistolului era blocat către spate, întrucât nu mai avea cartuşe în încărcător și a încercat să folosească inclusiv pistolul pentru a evita tăișul coasei.

Din nefericire, în câteva minute de activitate polițiștii au fost mutilați, Matei Adrian având palma mâinii drepte secţionată parţial și o tăietură adâncă la antebraţul stâng, iar polițistului Sticlaru Marius îi fusese detaşată o porţiune de carne de la mâna stângă care îi atârna în jos.

În prezent, unul dintre polițiști este apt limitat din punct de vedere medical, neputându-și folosi deloc mâna dreaptă, iar amândoi desfășoară muncă exclusiv de birou. Sosirea forțelor de sprijin trimise în ajutor a condus la stoparea violențelor comise de cei doi frați infractori.

Incidentul violent, pornind de la sosirea poliţiştilor la faţa locului şi până când s-a terminat ultimul act de agresiune asupra polițiștilor, a durat mai puţin de 10 minute.

Toate acţiunile violente comise în stradă împotriva oamenilor legii s-au succedat cu foarte mare repeziciune. În scurt timp, la faţa locului au sosit întăririle solicitate de agenți de la Poliţia municipiului Târgovişte precum şi două ambulanţe, care i-au preluat și transportat la Spitalul judeţean de urgenţă Târgovişte.

Incadrarea juridica a făptuitorilor, reținută de procurori, constă în săvârşirea infracţiunii de ultraj, prev. de art.257 al.1 şi 4 C.p. rap. la art.32 al.1 C.p. rap. la art.188 al.1 – art.189 al.1 lit.c şi f C.p. (persoane vătămate, agenții de poliție), pentru IVB (ultraj sub forma tentativei la omor calificat), respectiv două infracţiuni de ultraj, prev. de art.257 al.1 şi 4 C.p. rap. la art.206 al.1 C.p. (persoane vătămate, agenții de poliție) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art.371 C.p., cu aplic. art.38 al.1 C.p., pentru IIR.

 

Biroul Executiv Central - SNPPC

Parteneri SNPPC: