Comunicate

Dreptul la grevă pentru TOTI angajatii - confirmat in Canada! Pe cand si in Romania?

Dreptul la grevă pentru TOTI angajatii - confirmat in Canada!
Pe cand si in Romania?

CNS “Cartel ALFA”, membra a CSI/ITUC, saluta pozitia clara a Curtii supreme din Canada care confirma dreptul la greva.

FSNPPC este membru Cartel Alfa.

“Confederația Sindicală Internațională

Curtea Supremă a Canadei a confirmat dreptul la grevă

Bruxelles 5 februarie 2015

Printr-o hotărâre istorică, Curtea Supremă a Canadei a confirmat dreptul la grevă ca fiind un element esențial într-un proces veritabil de negociere colectivă, protejat de Constituția canadiană. Curtea a constatat că o lege care nu recunoaște dreptul la grevă unui anumit număr de lucrători din sectorul public, care nu au alt mecanism, este neconstituțională. În luarea deciziei sale, Curtea a reiterat că dreptul la grevă este protejat de Convenția 87 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind libertatea de asociere a sindicatelor și de alte tratate internaționale. Organizațiile patronale din cadrul OIM încearcă să invalideze decenii de jurisprudență in care se confirmă că Convenția 87 a OIM garantează dreptul la grevă.

Sharan Burrow, secretarul general al CSI, a declarat că "cea mai înaltă instanță din Canada a emis o decizie care nu este doar corectă, ci, de asemenea, reamintesc că angajatorii din OIM au gresit. Dreptul lucrătorilor de a-şi suspenda activitatea este o piatră de temelie a democrației și un element fundamental al statului de drept. Angajatorii ar trebui să oprească atacul asupra acestui drept, sau cel puțin să accepte faptul ca să decidă acest litigiu Curtea Internațională de Justiție”.

Ca reactie la decizie, președintele Congresului canadian al Muncii, Hassan Yussuff, a declarat că "[...] Decizia de astazi ajută la echilibrul regulilor jocului pentru lucrători, prin impunerea de controale privind competența guvernelor, ca şi angajatori, de a legifera măsuri nedrepte privind serviciile esențiale care înclină balanța în favoarea conducerii...

Grevele sunt întotdeauna o ultimă solutie. Ele nu sunt niciodată primul pas în cadrul negocierilor colective, iar obiectivul principal este întotdeauna ideea de a se ajunge la un acord.”

Curtea a pronunțat decizia în 30 ianuarie, cu doar două săptămâni după ce a concluzionat că poliția canadiană numită "politia montana” are dreptul de a forma propriile asociații sindicale, mai degrabă decât să accepte grupurile "reprezentative" controlate de conducere.

Congresul Canadian al Muncii este vocea naționala a peste trei milioane de lucrători sindicalisti în fiecare provincie și teritoriu al Canadei.

În conformitate cu hotărârea Curții, "Angajatii, actionand individual, de obicei nu dispun de puterea de a negocia și de a urmări obiectivele legate de condițiile lor de muncă cu un angajator mult mai puternic. Doar gruparea în asociații în vederea negocierii colective, consolideaza astfel puterea lor de negociere cu angajatorul, le permite angajatilor să urmărească cu adevărat obiectivele lor privind condițiile proprii de muncă.”

Speram ca si guvernul Romaniei sa fie tot atat de clar in cadrul Consiliului de Administratie a Biroului International al Muncii, dar si in constructia cadrului legislativ national (prin modificarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social).

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați:

http://www.congresdutravail.ca/national/nouvelles/la-cour-supr-me-confirme-que-le-droit-de-gr-ve-constitue-un-l-ment-essentiel-de-l

http://www.congresdutravail.ca/national/nouvelles/la-cour-supr-me-justifie-le-droit-une-v-ritable-n-gociation-collective

Parteneri SNPPC: