Drepturile membrilor de sindicat, apărate de SNPPC,
în cadrul unor proceduri judiciare sau în alte cauze
Conform prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011 – referitoare la calitatea procesuală a sindicatelor, ale propriului Statut juridic și ale legislației incidente, SNPPC desfășoară, permanent, prin Departamentul nostru Juridic și Birourile teritoriale SNPPC din cadrul unităților MAI, activități de consiliere și asistență juridică, în sprijinul membrilor săi de sindicat. În fapt, Departamentul juridic al SNPPC lucrează la ,,foc continuu”, pentru apărarea drepturilor și promovarea intereselor membrilor SNPPC, activi și rezerviști, inclusiv prin deplasări în teritoriu, acolo unde sunt solicitări, la instanțe civile și penale sau la comisii de cercetare disciplinară, administrativă etc., în sprijinul colegilor sau al membrilor lor de familie care au dreptul la consiliere și asistență juridică.
De exemplu, recent, consilierul juridic SNPPC, Daniel Vîlceleanu, a reprezentat un membru de sindicat-polițist, în fata magistraților de la un Tribunal Județean, într-un dosar având ca obiect anularea deciziei de imputare, precum și restituirea sumei de peste 7.000 lei, pe care IGPR i-a reținut-o polițistului, în urma unui eveniment rutier, produs în timp ce acesta se afla în misiune, la volanul autoturismului de serviciu.
Arătăm că IGPR era obligat să respecte prevederile ,,Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special-polițiști”, încheiat între Federațiile sindicale și Ministerul Afacerilor Interne, Acord ce produce efecte atât la nivelul MAI, cât și al instituțiilor subordonate acestuia, rezultând, printre altele, că IGPR era obligat să încheie un contract de asigurare facultativă tip „CASCO” pentru mașinile proprii, utilizate în misiuni operative.
În speță, reclamantului i-a fost imputată, în mod nelegal, o sumă de bani, pentru avarierea autovehiculului de serviciu, fără să se țină cont de dispozițiile Acordului Colectiv sus-menționat, care instituiau, astfel cum am arătat, în sarcina IGPR, obligativitatea deținerii unei polițe facultative, tip „CASCO”, pentru autoturismele din dotare, obligație ce nu a fost respectată.
În alt caz, avocatul SNPPC Vlad-Alexandru Mureșan a reprezentat un membru de sindicat, în cadrul audierii acestuia, ca martor, într-un dosar în care este cercetată, printre altele, fapta de trafic de persoane.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL