Comunicate

09.08.2019 - FSNPPC respinge categoric ipoteza lansată în spațiul public, cu referire la modificarea statutului Poliției Române

09.08.2019     -              FSNPPC respinge categoric ipoteza lansată în spațiul public,  cu referire la modificarea statutului Poliției Române

            In temeiul Legii nr. 62/2011 privind dialogul social, care ne dă dreptul să apărăm și să promovăm drepturile/interesele angajaților, FSNPPC – organizaţie cu reprezentativitate juridică recunoscută de către Tribunalul Municipiului București, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, având în componenţă peste 40.000 de membri – precizează următoarele:

            În cadrul unei emisiuni televizate, din cursul serii trecute, care l-a avut ca invitat pe ministrul interimar al Afacerilor Interne, dl. Mihai Fifor, vicepremier al Guvernului, la una dintre întrebările moderatorului, care a vizat o eventuală modificare a statutul juridic actual al Poliției Române – mai precis, varianta remilitarizării -, domnia-sa a declarat, cităm (preluare Mediafax):  

            "E un subiect pe care l-am abordat cu doamna prim-ministru, vă mărturisesc, în ultimele zile. Nu vreau să dau un semnal în sistem, la momentul acesta, nu vreau să fie creată niciun fel de presiune în MAI sau să creadă lumea că, de mâine, ne apucăm de aşa ceva. Tot astăzi m-am întâlnit cu Dumitru Coarnă, liderul unuia dintre sindicatele din ministerul nostru. Dacă vom face aşa ceva vreodată, dacă o vom face, o vom face printr-o consultare foarte transparentă cu sindicatele, în primul rând, printr-o consultare foarte transparentă cu lucrătorii din minister pentru că este o decizie grea. Înseamnă o schimbare totală de paradigmă". 

            Având în vedere faptul că declarația face trimitere și la președintele FSNPPC/SNPPC, precizăm, ferm și neîndoilenic, că în cadrul discuției de ieri, care a vizat aspectele sindicale despre care v-am informat în ultimele zile (deficit de personal, buget, salarizare, logistică etc.), a avut loc și o referire informală la subiectul în cauză, președintele FSNPPC/SNPPC opunându-se categoric unei asemenea idei. Mai mult, acesta a subliniat faptul că actualul statut special al polițistului a fost una dintre condițiile obligatorii ale accederii României în UE (stipulată în ,,foaia de parcurs” a etapei de preaderare, la Capitolul Justiție și Afaceri Interne). Știm cu toții că demilitarizarea Poliţiei s-a făcut strict pentru respectarea legislaţiei şi a principiilor europeane, care nu permit cercetarea penală a cetăţenilor de către militari! Politicile europene legate de Capitolul JAI prevăd aspecte foarte clare, referitoare la existenţa unor structuri judiciare şi poliţieneşti civile, unice, independente şi eficiente, dar şi la eliminarea oricărui paralelism instituţional dintre stucturile polițienești și cele militare. 

            În contextul creat de ,,lansarea” în spațiul public a variantei revenirii Poliției la vechiul statut – variantă nefezabilă și nelegală din punct de vedere al legislației europene, pe care o respingem CATEGORIC! –, considerăm că este necesar un punct de vedere, clar, fără echivoc și neîntârziat, al MAI și al Guvernului, cu privire la subiectul în discuție, pentru a preveni diseminarea unor zvonuri negative în rândurile polițiștilor.

 

Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: