Comunicate

Incredibil! Preşedintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor jigneşte şi sfidează Poliţia Română

Incredibil!

Preşedintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor 
jigneşte şi sfidează Poliţia Română

Mass-media şi reţelele de socializare au fost asaltate, ieri după-amiază şi în cursul acestei dimineţi - 7 martie, de materiale referitoare la modul incredibil de sfidător în care s-a derulat şedinţa publică a Comisiei pentru muncă şi libertăţi sociale a Camerei Deputaţilor.

Pe ordinea de zi se aflau propunerile de completare/modificare a Legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017, act normativ care se aplică parţial şi injust angajaţilor MAI şi, în general, Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, ,,graţie” Ministerului Muncii, MAI şi preşedintelui Comisiei în discuţie, care ne-a trecut cu vederea în vara anului trecut, când a apărut legea.

Prezent la şedinţă, alături de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitraşcu, pentru a susţine, fiecare în parte, dar şi împreună (avem deja protocol în acest sens), interesele salariale ale personalului pe care îl reprezentăm, am fost şocat să aud din partea preşedintelui Comisiei, deputatul Adrian Solomon, demnitar al Statului Român, plătit din fonduri publice, afirmaţii cât se poate de jignitoare şi sfidătoare la adresa categoriei profesionale din care facem parte şi, în ansamblu, la adresa Poliţiei Române şi a poliţiştilor.

Chiar în debutul şedinţei, deşi de faţă erau şi reprezentanţii mass-media, respectivul ,,ales” s-a arătat vizibil deranjat de prezenţa noastră în sală, afirmând, parafrazez, că nu au ce căuta în grila de salarizare ,,inculţii”, cei cu ,,şase luni la Câmpina”, pentru că ,,nu suntem căutaţi în străinătate”. Evident că am reacţionat şi, ca atare, am fost ameninţat cu evacuarea din sala de şedinţă. Într-un final, amendamentele FSNPPC, referitoare la includerea în grila de salarizare din iulie 2018, cu 85 % din cuantumurile stabilite a se aplica în 2022, nu au fost acceptate. Din păcate, nici MAI nu le-a susţinut, aşa că...am fost singuri în calea lupilor!

În schimb, ni s-a oferit praf în ochi, prin aşa-zisa plată a orelor suplimentare, plafonată la 3% din fondul de salarii, plată care, teoretic, se va face în limita a 15 ore/lună, după 60 de zile în care trebuie efectuată recuperarea orelor respective (există, şi aici, riscul ca cei cu ,,iuţeală de mână” şi oarece funcţii de decizie să speculeze la maximum acest drept, în detrimentul celorlaţi, care o să presteze ,,la greu”, ca şi până acum, pentru acoperirea deficitului de personal şi efectuarea serviciului poliţenesc în condiţii de eficienţă socială).

În contextul dat, continuăm demersurile legale pentru acţiunile de protest anunţate în comunicatele noastre din ultima vreme, alături de celelalte sindicate din Ministerul Afacerilor Interne şi de Federaţia Sindicatelor din Penitenciare, dacă până la data de 15 martie Guvernul şi MAI nu vor identifica soluţii de rezolvare a revendicărilor pe care le-am adus la cunoştinţă, în scris, atât anul trecut, cât şi în acest an, prim-ministrului şi miniştrilor Afacerilor Interne, Muncii, Finanţelor şi Justiţiei (scrisorile sunt disponibile pe pagina noastră de facebook, secţiunea Fotografii).

Preşedintele FSNPPC

Dumitru COARNĂ

Parteneri SNPPC: