Comunicate

INFORMARE din 07 iunie 2017 - zi decisivă în Camera Deputaţilor privind salarizarea

INFORMARE din 07 iunie 2017 - zi decisivă în Camera Deputaţilor privind salarizarea

Dezbaterile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, de ieri, 06 iunie 2017, pe tema inițiativei legislative a salarizării personalului plătit din fonduri publice, au avut un pronunţat caracter contradictoriu, dată fiind poziţia Guvernului şi a parlamentarilor din comisie, care nu au mai acceptat toate amendamentele trecute prin Senat, propunând unele măsuri defavorizante pentru familia ocupaţională din care facem parte.

Prezent la dezbaterile Comisiei de Muncă, președintele SNPPC/FSNPPC şi vicepreşedinte al Biroului Executiv Cartel ,,ALFA”, Dumitru Coarnă – dealtfel singurul lider sindical din MAI care a susţinut vehement drepturile poliţiştilor şi personalului contractual, în faţa comisiei, a ministrului Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, şi a secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru – a intervenit de nenumărate ori pentru a contracara propunerile parlamentarilor şi ale reprezentanţilor Executivului, care doreau anularea mai multor drepturi deja câştigate în Senat.

Tensiunile acumulate în şedinţă au condus la suspendarea acesteia, fapt ce l-a determinat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să-i invite în biroul său, pentru discuţii tehnice, pe marginea articolelor de lege aflate în divergenţă, pe reprezentanţii Guvernului (sus-menţionaţi) şi pe preşedintele SNPPC/FSNPPC.

În urma întrevederii, s-a stabilit ca în corpul legii să fie inclusă propunerea noastră, de raportare progresivă a gradaţiei de vechime la salariul de funcţie, ceea ce va conduce la o creştere efectivă a venitului salarial, întrucât sporurile se vor aplica nu la o valoare fixă, cum este în prezent, ci la una majorată, din trei în trei ani, cu 3%.

O altă propunere luată în discuţie în Comisia de Muncă, ieri, şi contracarată de preşedintele SNPPC, inclusiv în discuţiile cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu miniştri prezenţi în biroul acestuia, a fost aceea de modificare a proiectului legii, respectiv a modului de alocare a plafonului de sporuri de 30%, în sensul de repartizare a acestuia pe ordonatori terţiari de credite, şi nu pe ordonator principal, aşa cum era în proiectul trecut prin Senat. Acest fapt ar fi condus la situaţii în care unele unităţi operative să nu poată acorda toate sporurile cuvenite de drept (pentru că numărul şi cuantumul acestora sunt mai mari).

De asemenea, preşedintele SNPPC a adus argumente pentru majorarea indirectă a plafonului de sporuri alocat pe ordonator principal de credite, prin scoaterea în afara acestuia a sporurilor specifice personalului aeronautic şi naval, care sunt unele mai consistente, fără a fi afectat procentul plafonului rămas pentru ceilalţi ordonatori de credite.

Un alt amendament SNPPC, care a trecut de Senat, respectiv ca salariul / solda de funcţie să fie echivalent(ă) cu salariul de bază (care nu va fi mai mic decât salariul minim brut pe țară), a fost cât pe ce să fie scos din proiectul legii de către Comisia de Muncă, dar la discuţiile cu preşedintele Camerei Deputaţilor s-a convenit ca să rămână forma iniţială a amendamentului nostru, care este mai favorabilă din punct de vedere financiar.

Menţionăm că, la art. 26 s-a reușit, săptămâna trecută, să se introducă un fond de max. 5% din bugetul alocat salariilor, pentru prime de excelență/performanţă, la dispoziţia ordonatorilor de credite, care se vor acorda altor persoane decât celor ce beneficiază de sporul pentru lucrări de excepție și misiuni speciale.

Amendamentul nostru, de creştere de la 75% la 100% a sporului pentru SDSL a trecut de comisie, dar, din păcate, nu a mai fost acceptat amendamentul de corectare a disfuncţiei privind fidelitatea şi nici cel referitor la sporul de 40% pentru timpul efectiv de asigurare a intervenţiei de la domiciliu.

Pe lângă propunerile noastre, detaliate mai sus, reamintim cele mai importante amendamente susţinute de către SNPPC, care urmează a fi incluse în noua lege:

1 - pentru personalul contractual: eliminarea disfunţiei privind calculul veniturilor salariale, prin scoaterea sporului pentru vechime din bază, care va conduce la creşterea salariului acestei categorii profesionale ;

2- acordarea unui ajutor financiar familiei, în caz de deces, în timpul şi ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, reprezentând echivalentul a 12 salarii/solde;

3 - acordarea unui spor de 5% pentru poliţiştii care efectuează misiuni de escortă arestaţi;

4 – acordarea tuturor drepturilor/sporurilor cuvenite pentru munca prestată acelor poliţişti care sunt puşi la dispoziţie (condiţiile de muncă, sporurile pentru condiţii grele, pentru SDSL, pentru orele de noapte, pentru conductori cai/câini etc.);

5 - eliminarea articolului 40 din proiectul legii-cadru, care ar fi condus la îngheţarea pensiilor militare de stat pentru cei aflaţi în plată la momentul intrării în vigoare a legii.

Astăzi este o zi decisivă, fapt pentru care preşedintele SNPPC/FSNPPC va fi prezent în Camera Deputaţilor, pentru motivarea și susținerea drepturilor noastre salariale.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: