Comunicate

INFORMARE din 14.02.2018 - Demersuri comune FSNPPC-FSANP pentru drepturile angajaţilor şi pensionarilor

INFORMARE din 14.02.2018 - Demersuri comune FSNPPC-FSANP
pentru drepturile angajaţilor şi pensionarilor

În cursul zilei de ieri, 13 februarie 2018, împreună cu Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), am depus la Guvern şi la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale un set de amendamente la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Amendamentele vizează:

- majorări salariale, începând cu 1 martie 2018, prin aplicarea, măcar parţială, a legii în cauză;

- majorarea pentru SDSL, de la 75% la 100%, în mod similar cu lucrătorii din ,,Sănătate”;

- plata pentru intervenţia de la domiciliu, similar anului trecut.

De asemenea, în temeiul Legii dialogului social nr. 62/2011, am solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă, dar şi celorlalţi miniştri vizaţi de revendicările noastre, întâlniri de urgenţă, pentru a le prezenta problemele cu care se confruntă angajaţii şi pensionarii din Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, referitoare la:

1 – subfinanţarea Ministerului Afacerilor Interne şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;

2 – salarizarea necorespunzătoare a personalului pe care îl reprezentăm în cadrul familiei noastre ocupaţionale;

3 – logistica deficitară şi insuficienţa resurselor materiale, cu impact negativ asupra capacităţii de îndeplinire a misiunilor şi, implicit, asupra climatului de siguranţă socială;

4 – modificările aduse Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în luna septembrie 2017.

În funcţie de rezultatul acestor negocieri, Federaţiile nostre vor stabili un calendar comun de acţiuni sindicale, pentru apărarea drepturilor şi promovarea intereselor categoriilor de personal pe care le reprezentăm în cadrul familiei ocupaţionale ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”, dar şi ale pensionarilor din cadrul MAI şi ANP.

Reamintim că suntem în anul IX de NEAPLICARE A UNEI LEGI DE SALARIZARE UNITARĂ ÎN SISTEMUL BUGETAR!

Mai mult, observăm că din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a dispărut principiul conform căruia ,,legea se aplică tuturor bugetarilor”. De asemenea, remarcăm că a dispărut, în mod intenţionat, şi cuvântul UNITAR din art. 1, alin. 1 al acestei legi, comparativ cu Legea 284/2010, ceea ce ne duce cu gândul la o încercare de a ,,scăpa” de eventuale procese la Curtea Constituţională, în situaţia în care legea va fi aplicată, în 2018, doar unei sau unor categorii de bugetari!!!

(în ataşament foto – scrisoarea trimisă prim-ministrului Viorica Dăncilă)

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: