Istoric

Istoric

Prezentare

Remember

Cea mai mare si mai puternica organizatie sindicala din domeniul ordinii publice - Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC) - s-a constituit la data de 21.12.2004, prin Sentinta civila nr. 8468/21.12.2004, pronuntata de Judecatoria Sectorului 6, Bucuresti.

Efect secundar al demilitarizarii Politiei si al integrarii europene a Romaniei, SNPPC a aparut intr-o perioada inca tulbure sub aspectul  absorbtiei depline a valorilor democratice, specifice unei Politii civile, perioada in care infiintarea unei organizatii sindicale, in MAI, era de neconceput, la vremea respectiva, in acceptiunea conducerii acestei institutii.

,,Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne s-a constituit in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor sai, prevazute in legislatia nationala, in tratatele, acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte, in acordurile privind raporturile de serviciu si contractele colective de munca.”  (Statutul SNPPC, art.1)

Vointa si curajul membrilor fondatori – multi dintre acestia fiind prezenti, si astazi, in marea noastra familie, altii fiind in rezerva sau, si mai trist, plecati dintre noi, pentru totdeauna – au fost atributele determinante care au stat la temelia acestei constructii sindicale unice in tara noastra, iar determinarea celor care au aderat la SNPPC a constituit suportul consolidarii sindicatului nostru.

 La inceputul existentei, SNPPC s-a confruntat cu o serie de opozitii si presiuni din partea unor persoane cu functii de conducere in cadrul MAI, dar si in alte institutii ale statului, care vedeau cu oarece reticenta aparitia acestui sindicat, avand in vedere numarul mare de cereri de inscriere si sporirea puterii organizatiei sindicale (pana la data de 01.09.2005, numarul membrilor SNPPC ajunsese, deja, la cifra de 10.000), prin impunerea sindicatului in procesul de luare a deciziilor de catre reprezentantii institutiei, tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, se facusera multe abuzuri in structurile ministerului, fara ca cineva sa fie tras la raspundere pentru deciziile luate.

Inca de la infiintare, SNPPC a luptat pentru a-si consolida pozitia de sindicat cu reprezentativitate juridica, fiind in prezent reprezentativ la nivelul MAI - Aparat central, Politia Romana, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanei, Directia Generala de Pasapoarte, Agentia Nationala Antidrog, Oficiul Roman pentru Imigrari, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Institutul de Studii pentru Ordine Publica, Clubul Sportiv "Dinamo" Bucuresti, Centrul Cultural al MAI, structuri care cuprind circa 90% din totalul politistilor si personalului contractual din MAI.

In prezent, structrua SNPPC cuprinde 74 de Birouri teritoriale, in toate judetele tarii ssi Municipiul Bucuresti, avand un numar de aproximativ 45.000 de membrii din totatul de circa 75.000 de politisti din structurile MAI, fiind cel mai mare sindicat din Romania.

PROFESIONALISMUL - DREPTATEA - ONESTITATEA sunt atributele pe care le-am asezat la baza unei constructii sindicale, unice in felul ei, pe teritoriul romanesc, prin care am reusit sa inlaturam o bariera ce parea de neclintit in urma cu 13 ani.

Democratia nu poate exista, nicaieri in aceasta lume, fara un stat de drept, care sa asigure, prin institutii puternice si stabile, aplicarea si respectarea legii.

Astfel de institutii trebuie, la randul lor, sa aiba un caracter democratic, intre acestea, Politia avand un rol major, alaturi de Justitie, Administratie etc.

Nu ne putem imagina cum am fi putut vorbi despre democratie intr-o institutie care nu asigura libertatea de asociere a angajatilor sai, care interzicea sau obstructiona, prin diverse mijloace, infiintarea organizatiilor sindicale sau libertatea de exprimare a acestora.

Libertatea obtinuta in acesti ani, pentru infiintarea sindicatelor in MAI, cu destule sacrificii, am folosit-o pentru a organiza politistii si personalul contractual intr-un sindicat puternic, care sa le apere interesele si care sa militeze pentru recuperarea si respectarea unor drepturi pierdute prin hatisul birocratiilor parlamentare sau guvernamentale.

Pluralismul trebuie sa existe in orice domeniu, inclusiv in domeniul sindical, insa practica statelor cu traditie in economia de piata a demonstrat ca existenta mai multor sindicate, la nivelul aceluiasi angajator, nu a condus mereu la beneficii suplimentare, ci la scindarea puterii sindicale, ca urmare a luptei dintre organizatii pentru a atrage cat mai multi membrii, cunoscut fiind faptul ca un salariat nu poate fi in acelasi timp membru decat al unui singur sindicat.

In scopul apararii si promovarii mai energice a drepturilor si intereselor membrilor sai, SNPPC este afiliat la Confederatia Nationala Sindicala Cartel ,,ALFA” si, prin aceasta, la unele dintre cele mai puternice organizatii sindicale din lume - Confederatia Sindicala Internationala. In domeniul ordinii publice, suntem membru fondator, de peste opt ani, a EPU -  European Police Union, cea mai mare si mai activa organizatie de profil la nivelul continentului nostru si al Euniunii Europene.

Prin infiintarea SNPPC, s-a scris o pagina inedita in istoria MAI si a Politiei Romane, fiind primul sindicat al politistilor din tara noastra, intrandu-se astfel in randurile politiilor europene cu sindicate vechi, in unele tari acestea activand de peste 80 de ani.

Am inceput cu incredere si curaj, continuam puternici si uniti!

Parteneri SNPPC: