SNPPC atrage public atenţia factorilor de răspundere asupra modului defectuos de gestionare a situaţiei în ceea ce priveşte stabilirea şi acordarea contravalorii financiare a normelor de hrană în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi solicită, totodată, o reacţie din partea acestora, în vederea unor clarificări absolut necesare în aceste momente!
Concret, constatăm cu surprindere faptul că imediat după eliminarea plafonării valorilor financiare a normelor de hrană, stabilită la nivelul lunii iunie 2010 şi plata acesteia în conformitate cu valoarea actualizată la nivelul lunii iunie 2015 (o majorare de 3 lei/zi pentru norma nr.6), structura de specialitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, singura cu atribuţii legale în domeniul stabilirii acestor valori, a reactualizat valorile financiare în funcţie de indicele preţurilor de consum la produsele alimentare (o diminuare de 2 lei/zi pentru norma nr.6).
Din verificările efectuate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică se observă, într-adevăr, că preţurile produselor alimentare au înregistrat anul acesta o diminuare cu 7 puncte procentuale, fapt ce a permis recalcularea valorilor financiare a normelor de hrană. Nu putem contesta modul de calcul al celor de la statistică, deşi nu suntem absolut convinşi de diminuarea efectivă a preţurilor de pe piaţă, dar nu putem să nu observăm nesincronizarea celor două evenimente (majorare urmată de diminuare). Chiar dacă efectul final va fi o creştere de aproximativ 30 lei/lunar faţă de lunile din primul semestru al anului 2015, modul în care s-a pus în aplicare este unul total nepotrivit în condiţiile în care în întreg spaţiul media se discută de creşteri semnificative ale tuturor drepturilor personalului bugetar iar noi suntem obligaţi să returnăm ceea ce primisem cu doar o lună în urmă.
Se impune, aşadar, o atenţionare serioasă a structurii din cadrul MApN, dar mai ales a Guvernului României, care au aşteptat o perioadă îndelungată de timp pentru a elimina plafonarea drepturilor respective, neacordând ani buni drepturi legale, până când actualizarea acestora, în fapt, anulează orice așa zisă ”bună-intenție” a vicepremierului.
SNPPC a semnalat Guvernului încă din luna mai 2014 despre acest lucru, dar, din păcate, am fost ignoraţi, deşi aveam perfectă dreptate.
Informăm totodată membrii de sindicat asupra faptului că SNPPC a introdus acţiuni în instanţă în vederea recuperării sumelor neacordate la norma de hrană pentru perioada 01.02.2013-30.06.2015.