Comunicate

Nouă modificare a Codului Muncii privind repausul săptămânal

Nouă modificare a Codului Muncii privind repausul săptămânal

Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a apărut in Monitorul Oficial, partea I, nr. 316 din 8 mai și se aplică de ieri.

Actul normativ - care a fost adoptat de cele doua Camere ale Parlamentului in lunile februarie și aprilie - aduce o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul săptămânal al salariaților.

Concret, alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii dispune, de astăzi, că "repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica".

Astfel, noua formă este mult mai concisă și nu mai lasă loc de interpretări.

Până acum, angajații au avut parte de repausul săptămânal, conform Codului muncii, in doua zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Prevederea intrată în vigoare era necesară deoarece formularea inițială din actul normativ era ambiguă și permitea interpretări ce puteau fi în dezavantajul salariaților.

"(...) In Codul muncii, se face referire la faptul ca perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca. Din pacate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regasita in textul reglementarilor legale, profita de nestiinta angajatului, lasandu-i acestuia din urma impresia ca are foarte multe obligatii si foarte putine drepturi, in speta, dreptul la repaus saptamanal. Pentru a elimina acest gen de interpretari prin care relatia angajat - angajator poate fi dezechilibrata (...), am initiat aceasta propunere legislativa care are ca obiect de reglementare inlocuirea formularii art. 137 alin. 1 cu privire la repausul saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica, cu formularea repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, forma propusa, in opinia noastra, fiind mult mai concisa si nelasand loc interpretarilor", este explicat in expunerea de motive a actului normativ.

Această modificare vine în contextul în care, chiar la sfârșitul lunii ianuarie, au intrat în vigoare unele modificări semnificative la Codul muncii, acestea vizând aspecte referitoare la concediile salariaților și pe care le-am prezentat la acel moment (Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie - la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfășurată).

Reamintim faptul că FSNPPC și Cartel Alfa au înaintat și susținut mai multe propuneri de modificare a Codului Muncii și legislației specifice polițiștilor, precum și legislației sindicale, unele dintre acestea având deja succes, după cum se poate observa.

Parteneri SNPPC: