Comunicate

Poliția Mangalia – trecută ,,pe persoană fizică” (?)

Poliția Mangalia – trecută  ,,pe persoană fizică” (?)

Poliția Mangalia – trecută  ,,pe persoană fizică” (?)

Dincolo de actul managerial specific structurilor de Poliție - reglementat ca atare în diferite acte normative și definit în manuale -, dincolo de limitele firești ale disciplinei profesionale, mai apar, pe alocuri, apucături de vechil,  incompatibile cu vremurile prezente.

În luna de grație februarie, a anului  2022, am aflat cu neplăcută surprindere faptul că anumiți colegi, și nu puțini, din Mangalia, sunt tratați ca slugi pe tarlaua moșierului-vechil, de către un șef municipal din Poliția Română, căruia nu-i pasă că polițistul, indiferent de grad, funcție și vechime, se află exclusiv în slujba legii, în folosul cetățenilor, comunității și al statului.
,,Domnul comandant”, din prea mult zel, manifestă adesea un comportament managerial cu tente dictatoriale, utilizează un limbaj agresiv-intimidant și face aprecieri discreționare (suntem decenți în exprimare – n.n.) vizavi de colegii săi, uitând faptul că aceștia sunt încadrați, asemenea lui, în organigrama Poliției Române și nu pe ștatul propriu de plată (de exemplu, le reamintește, în preajma zile de 14 ale lunii, că ,,le bagă banii pe card... deși nu-i merită”). Mnealui se crede ordonator de credite terțiar și, probabil, își dorește cu ardoare să devină secundar, poate chiar principal... că doar orice soldat poartă în raniță bastonul de mareșal, până la urmă... Să-i fie de bine, lui și celui ce-i poartă de grijă, protectorul spiritual, cum ar veni, dar să-și rafistoleze esențialmente  comportamentul, că altfel își pierde bastonul pe drumul către ,,stelele cele mari”.
Nu ne lungim cu povestea, nici nu am fi publicat nimic despre o asemenea speță degradantă pentru Poliția Română, dacă nu am fi  avut o bază credibilă de fundamentare a eseului nostru, generic și voalat, deocamdată, fără nominalizări, ca să nu ne arate lumea cu degetul. Este prerogativa altora (din IGPR, să zicem - în faza preliminară, sau chiar din MAI) să intre în detalii, fapt pentru care ne abținem de la rechizitorii jurnalistice, sperând că cei în drept vor dispune în consecință (fapt pentru care am și sesizat, în scris, conducerea IGPR  - a se vedea atasamentul pdf). 

O ultimă idee: se vorbește prin buricul târgului cum că astfel de ,,practici” le-a mai aplicat dumnealui și pe la o altă structură polițienescă, vecină și prietenă, unde a mai lucrat niște ani, inclusiv pe o funcție de conducere de nivel mic-mediu. 

Lume rea...dar dacă o avea dreptate? 

Biroul Executiv Central - SNPPC

Parteneri SNPPC: