Comunicate

PRECIZĂRI - referitoare la protestele anunţate pentru data de 20 decembrie 2017

PRECIZĂRI - referitoare la protestele anunţate pentru data de 20 decembrie 2017

După cum v-am informat deja, FSNPPC a depus, în data 04.12.2017, două solicitări la Primăria Capitalei, pentru aprobarea unor mişcări de protest (pichetări) ale sediilor centrale PSD şi MAI din Bucureşti, în ziua de miercuri, 20 decembrie 2017.

În temeiul Protocolului încheiat între noi, în cursul acestui an, şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine demersul FSNPPC, participând la protestele anunţate cu membrii săi de sindicat. Revendicările comune au ca obiect unele probleme grave, care au persistat şi pe parcursul acestui an, referitoare la înteresele salariale ale personalului şi la subfinanţarea instituţiei, probleme care nu au fost soluţionate corespunzător aşteptărilor membrilor noştri de sindicat, în cadrul dialogului social avut cu factorii decizionali.

Prima revendicare priveşte salarizarea precară a personalului, cu referire concretă la Anexele 6 şi 8 din Legea cadru de salarizare nr. 153/2017, lege care se va aplica de la 1 ianuarie 2018 (cele două anexe reglementează familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”, precum şi personalul contractual din acest sistem). Amendamentele FSNPPC privind majorarea salarială, 40% pentru intervenţia de la domiciliu şi majorarea (nu sporul!) pentru SDSL fost depuse, în 23.11.2017, atât la Ministerul Muncii, cât şi la MAI (a se vedea ataşamentele foto, pe contul nostru de facebook din 23.11.2017).

Cea de-a doua motivaţie a protestelor noastre – pe care, la fel, am adus-o, în scris, pe parcursul acestui an, la cunoştinţa tuturor autorităţilor responsabile din Administraţia Prezidenţială, Parlament şi Guvern – priveşte subfinanţarea Sistemului de ordine / siguranţă publică, aceasta fiind cauza directă a lipsei de personal şi a logisticii deficitare.

De asemenea, faptul că Statutul poliţistului nu a fost, încă, inclus în procesul legislativ de modificare, conform angajamentului public al conducerii MAI, ne determină să credem că sunt la mijloc interese de altă natură, străine de interesele poliţiştilor!

Am susţinut şi susţinem, în continuare, faptul că subfinanţarea MAI ucide, prin aceea că are repercusiuni negative asupra capacităţii operaţionale de îndeplinire a misiunilor prevăzute de lege, în sprijinul şi folosul comunităţii, dar şi asupra protecţiei poliţiştilor, supuşi permanent ultrajelor şi altor forme de agresiune fizică ori psihică (aşa cum, din păcate, s-a întâmplat chiar în cursul acestei luni, când mai mulţi colegi, atacaţi cu o violenţă extremă, au fost spitalizaţi în stare foarte gravă), fapt recunoscut, în extremis, acum trei zile, atât de către ministrul Afacerilor Interne, cât şi de primul ministru.

Din păcate, măsurile radicale preconizate de noi, în acest sens, nu au fost încă luate şi nici nu am fost invitaţi la un dialog constructiv în privinţa acestor revendicări, fapt pentru care nu renunţăm la protestele programate!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: