Comunicate

SNPPC - 08.12.2022 - Norma de echipament trebuie actualizată la 7600 lei și norma de hrană cu 11 lei în plus pe zi

SNPPC - 08.12.2022 - Norma de echipament trebuie actualizată la 7600 lei și norma de hrană cu 11 lei în plus pe zi

Ieri, 07.12.2022, Ministerul Justiției a înaintat adresa cu nr 88254 observațiile sale cu privire la OUG privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Cele mai importante observații scot în evidență Deciziile CCR 42 si 314 din 2014 care stipulează

  1. Curtea ţine să sublinieze că, deşi autorităţile au dreptul de a dispune cu privire la acordarea drepturilor băneşti pretinse de autorii excepţiei de neconstituţionalitate, restrângerea ori suspendarea acestor drepturi şi în viitor, în condiţiile în care textele de lege care le prevăd nu au fost abrogate, ar putea justifica întrebarea dacă aceste drepturi mai există şi dacă nu cumva textele de lege care le prevăd au fost în fapt lipsite de eficienţă, aşa încât speranţa titularilor acestor drepturi, deşi are un suport legal, este în realitate lipsită de conţinut. Astfel, deşi formal limitată în timp, respectiv vizând durata unui an calendaristic, măsura de suspendare repetată a acestor drepturi, pentru mai mulţi ani la rând, ar putea afecta caracterul previzibil al normelor de lege, creând incertitudine cu privire la existenţa acestor drepturi

Astfel este neconstituțională o neaplicare în integralitate a LEGII-CADRU nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nici la 5 ani de la emiterea ei.

  1. Totodată trebuie actualizate norma de hrană și norma de echipament neactualizată din 2015, generând o serie de disfuncționalități, ele trebuie actualizate așa cum au fost actualizate în 2022 pentru persoanele internate în unitățile sanitare publice (Legea 133/2022) și pentru persoanele private de libertate.

Pe cale de consecință Ministerul Afacerilor Interne trebuie să solicite Guvernului României actualizarea normei de hrană cu 11 lei pe zi calendaristică pentru toți angajați și norma de echipament actualizată cu 1 ianuarie 2023 la suma de 7600 lei pe an pentru polițiști.

Parteneri SNPPC: