Către,
GUVERNUL ROMÂNIEI
-Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
-Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru
În calitate de organizație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică” - recunoscută de Tribunalul Municipiului București, în baza Legii nr. 62/2011 -, Federația noastră, care are în componență circa 40.000 de membrii, apără drepturile și promovează interesele profesionale, sociale și economice ale polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, categorii profesionale din cadrul familiei ocupaționale bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, vă solicităm actualizarea contravalorii drepturilor acordate polițiștilor pentru plata chiriilor, care la ora actuală începe de la suma de 360 lei și care este total insuficientă pentru asigurarea spațiului de locuit al unui polițist.
Majoritatea colegilor polițiști care sunt nevoiți să închirieze un imobil sunt nevoiți să plătească din salariul, care începe de la 2.200 lei, o sumă în completare pentru închirierea unui spațiu decent în care să locuiască în localitatea în care au fost repartizați.
Solicităm acest lucru în contextul în care ajutorul acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor. S-au înregistrat tarife și de trei ori mai scumpe. Pentru că o familie care cazează 3 ucraineni primește în jur de 900 de euro de la autorități, unii proprietari au mărit tarifele chiar și de 3 ori. Situația se observă cel mai bine pe litoral unde sunt 10 la sută dintre ucrainenii stabiliți temporar la noi, dar și în orașe ca Brașov, Cluj-Napoca și Galați.
Astfel, chiriile au explodat in multe orașe pe fondul măsurilor luate de statul român pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Spre exemplu în Sighet nu se mai găsesc apartamente de închiriat, prețul chiriei sărind de 200 de euro până la 600 euro. Și prețul apartamentelor s-a dublat în acest context.
Doar în Constanța și Năvodari, 6.500 de ucraineni stau în apartamente pentru care statul român plătește chiria. Datele oficiale ale Primăriei Năvodari arată că în luna septembrie au fost plătiți aproape un milion de euro pentru 900 de locuințe, cele mai multe aflate în Mamaia Nord. Cu alte cuvinte, chiria este de peste 1.100 de euro pentru un apartament.
Economiștii și agenții imobiliari susțin că în Constanța preţul de închiriere al apartamentelor în multe cazuri s-a triplat față de anul trecut.
Potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, în total, în luna septembrie, ucrainenii au primit un sprijin de peste 250 de mii de euro pentru cele 184 de locuinţe închiriate oficial. Rezultă astfel că prețul real al chiriei a depășit 1.300 de euro pe lună, în Galați.
Statisticile oficiale arată că în acest moment, în România, sunt 83 de mii de refugiați ucraineni. Pentru 73 de mii dintre ei statul plăteşte cazarea.
Suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, astfel că găzduirea, de exemplu, a cinci persoane din Ucraina poate aduce un venit de 10.500 de lei pe lună, bani neimpozabili.
Potrivit Statutului polițistului:
Art. 31
(1) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la 50 % din salariul de bază.
(11) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului în localitatea în care îşi are domiciliul, dar care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiul de locuit corespunzător, poate beneficia de compensaţia lunară pentru chirie, prevăzută la alin. (1), în cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituită prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, însuşite de către conducătorul unităţii din care face parte poliţistul, la solicitarea acestuia.
Având în vedere că salariul de bază al polițiștilor pana în 2009 era compus din funcție, grad, gradație, comanda, merit, dispozitiv și chiria este calculata la salariul fiecăruia din 2009, vă solicităm ca odată cu actualizarea salariului de grad, să actualizați și indemnizația de chirie.
Totodată considerăm că se impune actualizarea tuturor indemnizațiilor stabilite la nivelul anului 2009.
Rugăm răspuns scris și punct de vedere la adresa de e-mail din antet.
Cu stimă,
Președintele Biroului Executiv FSNPPC
ZELCA Vasile