Comunicate

SNPPC apară polițiștii cercetați în legătură cu aplicarea HG nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă

SNPPC apară polițiștii cercetați în legătură cu aplicarea HG nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă

SNPPC/11.01.2022

 

SNPPC apară polițiștii cercetați în legătură cu aplicarea HG nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă!

 

Pentru o postare pe facebook, un membru SNPPC – delegat sindical la Secția 5 Poliție Constanța -, este cercetat prealabil de către Biroul Control Intern din cadrul IPJ.

Colegul nostru a afirmat: ”Eu unul....... indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici NU VOI CONTROLA ȘI NU VOI SANCȚIONA nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, NU există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală (...)”.

Așa cum am precizat în Comunicatul nostru din 7 ianuarie a.c., am luat act de HG nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă, care impune obligativitatea de purtare exclusiv a măștilor faciale de protectie tip medical sau FFP2, precum și de faptul că legiuitorul a pus în ,,cârca” polițiștilor obligația de a verifica această normă juridică și de a aplica sancțiuni contravenționale/pecuniare (în cuantum de max. 2.500 lei). Având în vedere lipsa unei proceduri specifice privind verificarea/confirmarea "conformității" măștii faciale de protectie (la nivel IGPR), lipsa pregătirii de specialitate, dar și a instrumentelor tehnice de aplicare, pentru evitarea unor situații care aduc atingere imaginii profesionale și deontologiei activității polițienești, am recomandat membrilor SNPPC să analizeze cu responsabilitate măsura aplicării sancțiunii pecuniare și aibă în vedere faptul că și avertismentul reprezintă o sancțiune (gradualitatea aplicării sancțiunilor este prevăzută de lege).

În cazul de față, conf. art. 57, lit. c1 din Statutul polițistului, nu constituie abatere disciplinară refuzul de a îndeplini o atribuţie de serviciu, DACĂ aceasta nu este cuprinsă în fişa postului (știm că în fișa postului nu pot fi inserate atribuții pentru care un polițist nu are pregătirea necesară/capacități/mijloace tehnice de aplicare și nici o  procedură specifică de lucru). De asemenea, conf. art. 21 din Codul Penal, o asemenea faptă nu poate fi incriminată.

În virtutea calității procesuale conferite de lege și a Statutului SNPPC, reamintim faptul că TOȚI membrii noștri de sindicat beneficiază, la cerere, de posibilitatea de a fi apărați în cazul unor cercetări disciplinare, administrative, penale sau de altă natură, în legătură cu fapte petrecute în timpul serviciului sau în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

 

Biroul Executiv Central al SNPPC

Parteneri SNPPC: