Comunicate

SNPPC - prezent la Ministerul Finanţelor Publice

SNPPC - prezent la Ministerul Finanţelor Publice

Astăzi, 4 martie, vicepreşedintele SNPPC Claudiu-Florin STAICU, în calitate de membru al Comisiei pentru politici monetare, fiscale, financiare şi de venituri a Comitetului Economic şi Social şi de membru supleant al Comisiei de Dialog Social la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, a participat la o şedintă de informare (şi nu de dialog, cum ar fi fost normal) la sediul acestei instituţii, prin intermediul căreia ni s-a comunicat intenţia Guvernului României de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de acte normative precum şi de a aplica alte măsuri.

Trecând peste faptul că invitaţia de a participa la această întâlnire a fost transmisă doar cu o oră înainte de începerea acesteia şi tot atunci a fost transmisă ordinea de zi şi materialele ce urmau a fi „dezbătute” (în realitate fiind un monolog şi nu un dialog social), lucrul cu adevărat important discutat în acest cadru a fost faptul că Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a luat în calcul, în sfârşit, problematica salarizării unitare a persoanelor plătite din fonduri publice, implicit a membrilor noştri de sindicat, fie ei poliţişti sau personal contractual.

Din discuţiile purtate au reieşit informaţii conform cărora se va propune un proiect distinct al unei noi legi de salarizare, fără a mai ţine cont de actuala Lege-cadru 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, din puţinele surse avute până acum la dispoziţie s-a vehiculat ideea unei restrângeri la 5 a numărului actual de clase de salarizare. Acestea vor ţine cont de studiile fiecărei persoane, eliminându-se anumite nedreptăţi pricinuite absolvenţilor de studii superioare, în cazul nostru agenţilor de poliţie care au absolvit studii universitare.

Reiterăm faptul că SNPPC apără drepturile şi promovează interesele a peste 45.000 de membri, dintre care cel puţin 30.000 sunt agenţi de poliţie, iar astfel de informaţii, de intrare într-o anumită normalitate, nu pot decât să aducă o rază de speranţă. Totuşi modul concret în care acest principiu va fi transpus în practică rămâne încă unul necunoscut. Asupra aspectului menţionat invităm pe această cale pe toţi cei interesaţi să contureze propuneri de îmbunătăţire a actualei legislaţii de salarizare, SNPPC luându-şi angajamentul de a le susţine cu maximă responsabilitate în viitoarele, sperăm noi negocieri şi nu impuneri, din partea partenerilor noştri de dialog (guvern, ministere şi alte autorităţi sau instituţii).

Având în vedere domeniul de maxim interes, vom reveni prompt cu noi informaţii sau stadii ale discuţiilor.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: