Comunicate

SNPPC se solidarizează cu poliţiştii de frontieră agresaţi în Maramureş!

SNPPC se solidarizează cu poliţiştii de frontieră agresaţi în Maramureş!

In data de 27.06.2016 , după ora 19,00, pe raza unei localităţi de frontieră din judeţul Maramureş, în locul numit ,,Pauliuc’’, la aproximativ 6 km faţă de sediul Sectorului P.F. Poienile de sub Munte, a avut loc un incident cu implicaţii grave în ceea ce priveşte respectarea legii şi siguranţa fizică a unor lucrători ai Poliţiei de Frontieră Române, aflaţi în misiune. Iată despre ce este vorba:

În jurul orei 19,30, şeful S.P.F. Poienile de sub Munte - I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei a fost informat telefonic, de către primarul din această comună, despre faptul că o patrulă de frontieră ar fi fost implicată intr-un conflict cu nişte localnici. Aceeaşi informaţie a fost primită, tot telefonic, la scurt timp, şi la dispeceratul sectorului, de la un lucrător din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Leordina, care a precizat că a fost apelat numărul unic de urgenţă 112 de către unul dintre lucratorii p.f. implicaţi. Este de menţionat faptul că patrula în cauză nu a putut lua legătura cu dispeceratul subunităţii, deoarece în zona producerii evenimentului nu există acoperire radio pentru staţiile portabile şi nici semnal în reţelele de telefonie mobilă, singura posibilitate de anunţare a evenimentului fiind la numărul unic de urgenţă 112, care poate fi apelat din orice zonă. La faţa locului s-a deplasat imediat o echipă operativă din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră, formată din trei agenţi de poliţie, pentru a verifica informaţia primită şi a interveni, după caz, conform competenţelor.

Din verificările efectuate, a reieşit că patrula poliţiei de frontieră, formată din ag.s.a. S. I. şi ag.pr. C. C., aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în acea zonă, a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri un autoturism suspect. Conducătorul auto nu s-a supus semnalelor efectuate, astfel că patrula p.f. a procedat la urmărirea acestuia.

In aceste împrejurări, alertaţi de către cei urmăriţi, din locuinţele aflate în apropiere au iesit mai mulţi localnici, care au blocat cu material lemnos autoturismul de serviciu al Poliţiei de Frontieră şi au proferat ameninţări la adresa poliţiştilor. Când din atitudinea localnicilor, al căror număr creştea din minut în minut, a rezultat faptul că aceştia au intenţii agresive, iar integritatea fizică le este pusă în pericol, membrii patrulei au luat decizia de a se refugia în autoturismul de serviciu, fără a utiliza armamentul din dotare, fapt care ar fi putut genera un răspuns violent din partea cetăţenilor furioşi. Poliţiştii de frontieră nu au fost lăsaţi de localnici să părăsească locul respectiv, până la sosirea organelor de poliţie şi a primarului din loc. Poienile de sub Munte, pe care l-au chemat la faţa locului.

În fapt, patrula Poliţiei de Frontieră a fost împiedicată să-şi exercite atribuţiile de serviciu şi a fost sechestrată de către localnicii prezenţi!!

Ulterior, unul dintre cei trei lucrători ai echipei operative a Poliţiei de Frontieră, sosită în sprijin de la sector, a fost agresat fizic de mai mulţi localnici violenţi; agentul lovit a necesitat îngrijiri medicale, fiind solicitat un echipaj SMURD, care l-a transportat la Spitalul orăşenesc Vişeu de Sus, pentru mai multă siguranţă. A doua zi, în urma investigatiilor de specialitate efectuate la Spitalul Judeţean Baia- Mare, agentul-sef adjunct de politie D. L. a fost diagnosticat, conform Fişei de externare, cu ,,traumatism cranian cerebral cu policontuzie, policontuzionat prin agresiune toraco-abdominală şi de membre”. Lucrătorul a fost externat, la cererea sa, în data de 28.06.2016, ora 11.00.

Pentru a înţelege gravitatea situaţiei, menţionăm că la locul respectiv s-au adunat circa 100 de persoane, care se manifestau printr-un limbaj agresiv, cu tendinţe spre violenţă, unele dintre acestea fiind sancţionate anterior contravenţional sau cercetate pentru savârşirea unor fapte penale (în majoritate tineri, unii emanând halenă alcoolica evidentă). Grupul de persoane a transmis şefului Sectorului P.F. Poienile de sub Munte o serie de nemulţumiri legate de activitatea poliţiştilor de frontieră (referitoare la sancţiunile contravenţionale aplicate la regimul circulaţiei materialului lemnos şi la regimul juridic al frontierei de stat, precum şi la constatările privind regimul circulaţiei rutiere, comportament apreciat de aceştia ca abuziv).

În urma discuţiilor purtate, şeful sectorului le-a comunicat persoanelor în cauză că va face verificari privind situaţiile reclamate, solicitand totodată eliberarea drumului pentru ca echipajul blocat să se poată întoarce la sediu. Când situaţia părea a se fi detensionat, o persoană necunoscută a întrerupt iluminatul public din zonă, iar grupul a devenit agitat şi s-a îndreptat, din nou, spre autoturismul de serviciu blocat. Şeful sectorului, sprijinit de lucrători din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Leordina şi de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, a reuşit cu dificultate temperarea persoanelor, detensionarea situaţiei, care tindea să se agraveze, şi deblocarea autospecialei Poliţiei de Frontieră Române, cu cei doi lucrători la bord; aceştia s-au deplasat la sediul subunităţii, unde au ajuns la ora 22.56, după circa patru ore de la momentul sechestrării.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus a înregistrat în cauză dosarul penal nr. 1138/P/28.06.2016, ”in rem”, sub aspectul savârşirii infracţiunii de ultraj, faptă prevazută şi pedepsită de art. 257 alin. (1) şi alin. (4) din noul Cod penal.

După toate cele petrecute, conform Incheierii penale nr. 206/02.07.2016, pronunţată de Judecătoria Vişeu de Sus, împotriva inculpaţilor L. M. jr., L. M. sr. şi R. I., principalii artizani ai faptelor menţionate în acest material (doi dintre ei având şi antecedente penale), a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile, începând din data de 02.07.2016, în baza art. 221, alin 1 Cod procedură penală!!

SNPPC este alături de colegii implicaţi în acest nefericit eveniment şi va milita pentru respectarea legislaţiei, diminuarea fenomenului infracţional şi protecţia juridică a drepturilor poliţiştilor de frontieră, mai ales că, tot în zona respectivă, în decursul anului 2015 a avut loc un alt caz grav de violenţă la adresa oamenilor legii, rămasă nepedepsită!!

Pe această cale, ne exprimăm speranţa că justiţia îi va sancţiona fără parcimonie pe cei vinovaţi!

Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: