SNPPC a semnalat ITPF Timișoara și, mai apoi, IGPF cu privire la anumite neconcordanțe în ce privește încadrarea personalului poliției de frontieră navigant temporar și plata drepturilor salariale specifice, mai precis sporul de ambarcare pe care trebuie să-l primească personalul Poliției de Frontieră care efectuează misiuni cu caracter permanent sau temporar, pe durata misiunii respective, pe nave sau ambarcaţiuni, precum și sporul de manevră; aceste drepturi se vor acorda și personalului care, din lipsă de efective, după reorganizarea din 2011, a fost scos din statele de organizare din ”compunere echipaj” (ex:ambarcațiunile clasa a IV-a) și a fost trecut la ”ture serviciu”.
Practic, acești polițiști de frontieră sunt certificați/atestați conducători ambarcație sau ajutor conducător ambarcație, având în responsabilitate/primire aceste ambarcațiuni dar, din lipsa efectivelor la nivelul Poliției de Frontieră, aceștia sunt folosiți și la misiuni operative ”la uscat”.
Prin adresa Direcției Financiare a IGPF nr. 112317/24.08.2016 au fost dispuse măsuri pentru plata drepturilor specifice personalului navigant în conformitate cu legislația în vigoare aplicată acestora.
SNPPC apreciază deschiderea și promptitudinea manifestată de IGPF și solicită ca acest drept să se aplice retroactiv, de la momentul la care personalul era îndreptățit.
Din discuțiile purtate cu factori de conducere din IGPF au fost identificate situații de acest gen și la Garda de Coastă , precum și la ITPF Iași, urmând ca ele să fie remediate în cel mai scurt timp.
Reamintim că poliţiştii care fac parte din personalul navigant de marină din unităţile şi subunităţile de nave, îmbarcat, precum şi scafandrii beneficiază şi de drepturile băneşti specifice, acordate potrivit legii acestor categorii de personal din Ministerul Apărării Naţionale.
De drepturile prevăzute la alin. (1) din lege beneficiază şi poliţiştii îmbarcaţi pe nave sau ambarcaţiuni în vederea îndeplinirii unor misiuni cu caracter permanent sau temporar, pe durata misiunii respective.
Personalul din subunităţile şi unităţile marinei militare, personalul militar şi personalul civil, ambarcat pe nave de suprafaţă, are dreptul la o primă de ambarcare, pe timpul cât navele se află în baza lor permanentă - 15 % din solda de funcţie/salariul de bază.
Pe timpul cât navele se deplasează din baza lor permanentă pentru instrucţii, aplicaţii sau alte misiuni, pe lângă drepturile prevăzute la lit. a) din cuprinsul legii, mai beneficiază de:
(i) personalul militar şi personalul civil - 15 % din solda de funcţie/salariul de bază;
Conform Legii nr. 284/2010, prin personal ambarcat se înţelege personalul încadrat potrivit statelor de organizare ale navelor respective, precum şi cel ambarcat pentru diverse misiuni, inspecţii, controale, verificări, reparaţii ordonate sau planificate de organele competente în documentele care atestă prezenţa la bordul navelor.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL