Comunicate

Strategie de acțiune a SNPPC și FSNPPC pe termen scurt

Strategie de acțiune a SNPPC și FSNPPC pe termen scurt

În perioada 4-5 septembrie a.c. s-au desfășurat lucrările Conferinței Naționale a FSNPPC și Consiliul General al SNPPC.

La lucrări au participat liderii birourilor teritoriale ale SNPPC și Sindicatului din Baza de Reparații Nave Brăila.

În afara problemelor care au vizat laturile organizatorică și funcțională ale sindicatului și federației, pregătirea celor două congrese ordinare ce vor avea loc la finele anului viitor, au avut loc dezbateri ample pe tema legislației privind pensionarea – norme metodologice care sunt așteptate – dar și cu privire la legea salarizării și principiile pe care ni le-am propus să le susținem în ce privește modificarea Statutului polițistului.

Toți participanții au salutat implicarea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, pentru ca norma de hrană destinată poliţiştilor şi militarilor să crească începând cu luna octombrie a acestui an, pe fondul situației jenante a creșterii acesteia, în luna iulie, cu 3 lei, urmată, de la aceeași dată, de o reducere cu 2 lei.

De asemenea, sunt de salutat colaborarea și deschiderea vicepremierului în rezolvarea mai multor probleme legate de decontarea cheltuielilor de transport ale polițiștilor precum și acordarea unor sporuri cum ar fi cele pentru lucrătorii din judiciar și din combaterea criminalității organizate.

Chiar dacă mai sunt multe lucruri de îndreptat, important este că suntem pe un trend pozitiv și există această implicare a vicepremierului Gabriel Oprea. Din nefericire, bugetul României este cel care trebuie să crească pentru ca și alte drepturi să poată fi acordate, iar nivelul de trai al polițistului, în special de la baza piramidei, din stradă, să crească, la fel cum și siguranța acestuia și asigurarea unui buget pentru o logistică corespunzătoare unei bune desfășurări a activității trebuie să fie din ce în ce mai mare.

Astfel, cu privire la salarizare, este de menționat faptul că FSNPPC și SNPPC au întreprins demersuri, după apariția Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea OUG nr. 83/2014, pentru modificarea ordinelor privind salarizarea și dispunerea plății drepturilor corespunzătoare pentru sporul de studii superioare la agenți și de doctorat, pentru colegii care și-au definitivat studiile după 01.01.2010, dar și sporul pentru fidelitate.

Menționăm că și MAI a cerut clarificări de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în acest sens.

De asemenea, sporul pentru judiciar va crește anul viitor însă noi sperăm ca viitoarea lege a salarizării să rezolve mai multe inechități care au persistat în perioada 2010-2015.

Conform unei adrese a Direcției Generale Financiare, începând cu data de 15 octombrie 2015 vor fi plătiți și polițiștii dar și personalul contractual care au fost promovați anul acesta pe funcții dar, din lipsa fondurilor, nu s-a întâmplat acest lucru.

În perioada imediat următoare, principalele obiective ale FSNPPC și SNPPC sunt legile salarizării și Statutul polițistului.

Parteneri SNPPC: