Comunicate

ZIUA PAȘAPORTULUI ROMÂNESC - 111 ani de istorie; noutăți privind programarea on-line, începând cu 20 martie

ZIUA PAȘAPORTULUI ROMÂNESC - 111 ani de istorie; noutăți privind programarea on-line, începând cu 20 martie

 

De la ,,Cărticica Portativă”, la ,,Pașaportul Electronic” din 2023 – aflat, deja, la a III-a generație biometrică, au trecut 111 ani și, ca de fiecare dată, pe data de 19 martie, celebrăm Ziua Pașaportului Românesc.

Ambasador al digitalizării, garant al identității și autenticității, pașaportul electronic românesc face dovada legăturii de încredere cu statele lumii, prin faptul că permite intrarea fără viză în 176 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 17 (din 199 de pașapoarte evaluate) pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index.

În acest context, Direcția Generală de Pașapoarte are o veste importantă pentru cetățeni: din data de 20 martie 2023, serviciul de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte va emigra pe HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne http://hub.mai.gov.ro/epasapoarte , platformă ce va constitui nucleul digitalizării serviciilor publice electronice prestate de structurile MAI și care, în viitor, va putea fi utilizată și pentru efectuarea programărilor pentru serviciile prestate de celelalte structuri ale ministerului. Noul serviciu de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte va fi disponibil și fără autentificare, introducând posibilitatea de a efectua o programare începând cu ziua curentă. Cetățenii vor avea la dispoziție noi forme de comunicare prietenoase și facile (de exemplu, serviciul de notificare prin e-mail și verificarea programării).

Persoanele pasionate de istoria pașaportului românesc vor putea să viziteze, până la data de 26 martie, sediul Muzeului Național de Istorie a României din București, Calea Victoriei nr. 12, unde este organizată o expoziție aniversară.

La mulți ani pașaportului românesc!

La mulți ani tuturor colegilor noștri din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL – SNPPC

Parteneri SNPPC: