16.12.2019 - COMUNICAT: Demersurile FSNPPC pentru personalul în activitate și regimul juridic al pensiilor militare de stat continuă. Premierul ne asigură că drepturile noastre vor fi respectate

După ce, săptămâna trecută, președintele FSNPPC/SNPPC, vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Sindicale Cartel ALFA, Dumitru Coarnă, a fost prezent la dezbaterile din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților (care a avut pe ordinea de zi, între altele, două proiecte legislative cu referire și la regimul juridic al pensiilor militare de stat – vezi comunicatele noastre din 10-12 dec.), în cursul zilei de ieri, 15 decembrie, acesta a purtat discuții cu premierul României, Ludovic Orban, pe marginea drepturilor financiare ale personalului în activitate și ale cadrelor militare în rezervă/retragere, pentru a putea transmite membrilor noștri de sindicat și tuturor celor interesați un mesaj limpede și coerent pe aceste subiecte extrem de importante.

Prim-ministrul a precizat că vor fi asigurate fondurile conform reglementărilor în vigoare (menționăm, punctual, câteva dintre elementele salariale puse în discuția cu premierul):
- aplicarea majorărilor prevăzute de la 1 ianuarie 2020 în Anexele VI și VIII din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (sumele necesare vor fi alocate prin Legea bugetului pe anul viitor);
- menținerea majorării pentru SDSL și în 2020;
- menținerea sporului pentru munca suplimentară nerecuperată în natură în 60 de zile;
- majorarea normei de hrană;
- includerea în bugetul anului următor a sumelor pentru decontul serviciilor turistice;
- salarizarea la nivelul maxim al funcției publice aflate în plata ordonatorului de credite (având în vedere Decizia CCR 794/2016 și recenta Decizie de îndrumare a ICCJ nr 51/2019, premierul a menționat că inițiativa legislativă de punere în aplicare este de competența ministrului Afacerilor Interne, care are calitatea de ordonator principal de credite și poate promova reglementări juridice în consecință. Menționăm că am repus în discuție problema și cu actuala conducere a MAI, dat fiind faptul că, în mandatul trecut, revendicarea a fost complet neglijată, fapt pentru care avem circa 25.000 de oameni cărora le reprezentăm interesele în justiție, în procese colective, la Secțiile civile de contencios administrativ-fiscal).

În ceea ce privește regimul juridic al pensiilor militare de stat, președintele FSNPPC/SNPPC i-a solicitat premierului (asemenea deputaților, săptămâna trecută) menținerea polițiștilor în cadrul de aplicare al Legii nr. 223/2015 – și a primit asigurări în acest asens –, aducând în atenție riscurile profesionale, importanța socială a serviciului public prestat, incompatibilitățile și restricțiile stabilite prin lege, dar și alte argumente, care țin de integritatea și stabilitatea Sistemului din care facem parte.

Menționăm că cele două proiecte legislative care vizează, între altele, și pensiile militare (Pl-x nr. 166/2018 și Pl-x nr. 292/2019), au fost repuse pe ordinea de zi a Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților pentru mâine, 17 decembrie, deși săptămâna trecuta fuseseră amânate pentru februarie 2020, dar ne exprimăm convingerea, pe baza discuțiilor cu mai mulți factori decidenți și a analizelor făcute, că rațiunea și echilibrul vor prima, iar regimul pensiilor militare de stat nu va fi modificat în sensul aberațiilor juridice vehiculate în ultima vreme.